Nl

Exposities

Jeugdcultuur in het Westland

t/m 21 mei 2023

Deze expositie brengt de unieke jeugdcultuur van het Westland in beeld, die zich onderscheidt door grote, levenslange vriendengroepen die bijeenkomen op plekken die vaak een relatie hebben met de tuinbouwsector, zoals de schuurfeesten en de hokken. Jeugdcultuur is bij uitstek een immaterieel onderwerp; de ervaring is voor ieder persoonlijk en verschillend. Om die reden steekt het Westlands Museum deze tentoonstelling op een andere manier in. Met nadruk op participatie en interactie.

Wat bedoelen we met jeugdcultuur?

Begin jaren ’60 begint de jeugdcultuur in Nederland een eigen gezicht te krijgen. Zeker de tijd daarna ontwikkelt de jeugd een specifiek uiterlijk en ideaal. De rol van de sociëteiten valt daarin niet te onderschatten. Zij waren dé plek waarin de jeugd zich verzamelde en uitte.
De vele sosen in het Westland werden opgericht vanuit de kerken, die op die manier trachtten de jongeren aan zich te blijven binden. De sosen organiseerden activiteiten en grote dansavonden waarvoor bandjes werden geboekt. Het Westland bruiste. Na de ontzuiling begon het er hier anders uit te zien; het werden de schuurfeesten en de hokken die het landschap bepaalden.

Schuurfeesten ontstonden bij de gratie van de schaalvergroting in de tuinbouw, vanaf het midden van de jaren ‘70. Er kwamen daardoor plots grote ‘feestruimtes’ beschikbaar. De ondernemende Westlanders wisten hier slim gebruik van te maken en zo ontstond een nieuw fenomeen.

Het imago van de hokken is een onderwerp dat soms landelijk aan bod komt, vaak in negatieve zin. Het bijzondere karakter blijft vaak onderbelicht. Het hok als de vrije plek waar jongeren hun gang kunnen gaan en veel van elkaar leren is minder bekend.

Interviews, verhalen en interactieve onderdelen zorgen ervoor dat de bezoeker aan de expositie een inkijkje krijgt in de specifiek Westlandse jeugdcultuur. Verschillende generaties kunnen wat van elkaar leren. De verschillen maar ook zeker de overeenkomsten komen aan bod.

De identiteit van de Westlandse jeugd wordt besproken en daagt ook de bezoeker uit na te denken over wat normaal is of normaal zou moeten zijn.
Verhalen, beelden en objecten uit het hele Westland geven het gevoel van de jeugdcultuur feestelijk weer.

Naast de expositie organiseert het Westlands Museum diverse evenementen en activiteiten die de verbinding rondom jeugdcultuur extra kracht bijzetten. De saamhorigheid en participatie staan bij deze tentoonstelling immers centraal.

Natuur in detail - Botanische kunst van Anita Walsmit-Sachs

9 juni 2023 - 7 januari 2024

De tentoonstelling ‘Natuur in detail – Botanische kunst van Anita Walsmit Sachs’ is vanaf 9 juni te bewonderen in het Westlands Museum. Walsmit Sachs is een van de bekendste botanische kunstenaars in Nederland. Dit jaar maakt ze 25 jaar botanische tekeningen van bloemen en planten. Haar werk is te zien in musea en tentoonstellingen over de hele wereld, van Italië tot Japan en van Amerika tot Australië en nu voor het eerst in het Westland.
Op de tentoonstelling zijn de hoogtepunten uit haar oeuvre te zien, waarin ze haar verwondering over de pracht van de natuur in aquarelverf heeft gevangen. Speciale aandacht gaat uit naar haar weergave van bloemen en planten die in het Westland geteeld worden. Al vanaf het einde van de 19de eeuw worden er bollen en later ook bloemen en potplanten in de kassen in het Westland gekweekt. De historische tuin van het museum vormt een bloeiende aanvulling op de tentoonstelling.

Vaste expositie

In de vaste expositie neemt het museum je mee naar de Romeinse tijd, de Middeleeuwen, de 18e eeuw en naar anno nu. Hoe is het Westland ontstaan en hoe heeft het kunnen uitgroeien tot het grootste glastuinbouwgebied van de wereld? Maak kennis met tuindersfamilies uit verleden en heden en laat je meenemen in deze tijdreis.

Een deel van de vaste expositie
Een deel van de vaste expositie / foto Westlands Museum

Historische tuin

In de historische tuin achter het museum kan je heerlijk rondlopen tussen de bloemen, groenten en fruitbomen. Je ziet hoe de tuinbouw zich ontwikkelde in de periode 1700 tot aan nu. Onze vrijwilligers doen elke dag hun best om de tuin er op zijn mooist uit te laten zien. Neem een kijkje in het kruidenhoekje, in een oude druivenkas, bij de fruitmuur of bij de kippen en konijnen. 

Druiven
Druiven / foto Westlands Museum