Nl

Exposities

Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw

28 april 2019 t/m 15 maart 2020

Op de bovenverdieping van het museum (met trap of lift bereikbaar) is een nieuwe, uitgebreide tentoonstelling over Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw te bezichtigen. In  die tijd waren er meer van honderd van deze lustoorden ten zuiden van ’s-Gravenhage en Delft. Door de tentoonstelling ga je kennis maken met de buitenplaatsen en hun ontwikkelingen, de bewoners, hun gewoontes en hun levensstijl. De tentoonstelling vormt de basis waar drie fases van buitenplaatsen worden uitgelegd aan de hand van aansprekende voorbeelden. Gedurende de tentoonstelling worden vele activiteiten georganiseerd die voor een verdiepingsslag zullen zorgen. Dat betreffen workshops en demonstraties, lezingen en cursussen, en fietsroutes langs de nog bestaande buitenplaatsen. Kijk voor overzicht bij Agenda

Stijlkamer
Stijlkamer / foto Westlands Museum
Rariteitenkabinet
Rariteitenkabinet / foto Westlands Museum

Kassen op buitenplaatsen

t/m 8 september 2019

In de 17e eeuw werd het voor de stedelijke elite een hype om in de zomermaanden op het platteland te gaan wonen. De zeer rijken konden een zelfstandig landhuis en tuincomplex van meerdere hectaren laten aanleggen. In deze grote tuinen werd geëxperimenteerd met allerlei uitheemse en exotische planten. Voor nogal wat buitenplaatsbezitters was het een sport om zo bijzonder mogelijke planten te gaan telen. Hieronder waren ook planten die door de VOC uit Indonesië en door de WIC uit Zuid-Amerika werden aangevoerd. Deze exoten konden ons koelere klimaat maar moeilijk doorstaan dus om ze de winter te laten doorkomen ging men speciale behuizingen bouwen. Uit deze bouwsels ontstonden de eerste kassen die in sommige gevallen ook verwarmd konden worden.

Wim Duijvestijn, vrijetijdskunstenaar en vrijwilliger van het museum, heeft voor deze expositie een selectie gemaakt van afbeeldingen van kassen en orangerieën. Van deze voorlopers van de latere tuinbouwkassen heeft hij schilderijen gemaakt, die een chronologisch beeld geven van de ontwikkeling van de tuinkas van 1600 tot 1900. Zo is te zien dat er een rechtstreekse lijn is van de (experimentele) buitenplaatskas uit de 17e eeuw naar de industrieel vervaardigde kassen van omstreeks 1900.

Vaste expositie

In de vaste expositie neemt het museum je mee naar de Romeinse tijd, de Middeleeuwen, de 18e eeuw en naar anno nu. Hoe is het Westland ontstaan en hoe heeft het kunnen uitgroeien tot het grootste glastuinbouwgebied van de wereld? Maak kennis met tuindersfamilies uit verleden en heden en laat je meenemen in deze tijdreis.

Een deel van de vaste expositie
Een deel van de vaste expositie / foto Westlands Museum

Historische tuin

In de historische tuin achter het museum kan je heerlijk rondlopen tussen de bloemen, groenten en fruitbomen. Je ziet hoe de tuinbouw zich ontwikkelde in de periode 1700 tot aan nu. Onze vrijwilligers doen elke dag hun best om de tuin er op zijn mooist uit te laten zien. Neem een kijkje in het kruidenhoekje, in een oude druivenkas, bij de fruitmuur of bij de kippen en konijnen. 

Tulpen in de historische tuin
Tulpen in de historische tuin / foto Westlands Museum