Nl

Exposities

Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw

28 april 2019 t/m 15 maart 2020

Op de bovenverdieping van het museum (met trap of lift bereikbaar) is een nieuwe, uitgebreide tentoonstelling over Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw te bezichtigen. In  die tijd waren er meer van honderd van deze lustoorden ten zuiden van ’s-Gravenhage en Delft. Door de tentoonstelling ga je kennis maken met de buitenplaatsen en hun ontwikkelingen, de bewoners, hun gewoontes en hun levensstijl. De tentoonstelling vormt de basis waar drie fases van buitenplaatsen worden uitgelegd aan de hand van aansprekende voorbeelden. Gedurende de tentoonstelling worden vele activiteiten georganiseerd die voor een verdiepingsslag zullen zorgen. Dat betreffen workshops en demonstraties, lezingen en cursussen, en fietsroutes langs de nog bestaande buitenplaatsen. Kijk voor overzicht bij Agenda

Stijlkamer
Stijlkamer / foto Westlands Museum
Rariteitenkabinet
Rariteitenkabinet / foto Westlands Museum

Van bloembollenvelden tot kassucces

t/m 16 juni 2019

In deze tentoonstelling wordt een beeld geschetst van de redenen waarom sierteelt rond 1880 in het Westland geïntroduceerd werd en welke teelten dat betroffen. Het areaal fluctueerde in de loop der jaren, door overproductie en oorlogen. Een knellende factor voor uitbreiding vormde het stelsel van teeltvergunningen dat van 1933 tot 1967 wettelijk was ingesteld. Na die tijd is het areaal bloemen en potplanten dusdanig uitgebreid, dat inmiddels 60% van het Westlandse areaal uit sierteeltproducten bestaat en een wereld-marktleiderspositie wordt ingenomen. In de expositie wordt de bezoeker meegenomen in alle ontwikkelingen gedurende 140 jaar bloementeelt in het Westland.

's-Gravenzandse tuinders in het bollenveld
's-Gravenzandse tuinders in het bollenveld / collectie Westlands Museum

Vaste expositie

In de vaste expositie neemt het museum je mee naar de Romeinse tijd, de Middeleeuwen, de 18e eeuw en naar anno nu. Hoe is het Westland ontstaan en hoe heeft het kunnen uitgroeien tot het grootste glastuinbouwgebied van de wereld? Maak kennis met tuindersfamilies uit verleden en heden en laat je meenemen in deze tijdreis.

Een deel van de vaste expositie
Een deel van de vaste expositie / foto Westlands Museum

Historische tuin

In de historische tuin achter het museum kan je heerlijk rondlopen tussen de bloemen, groenten en fruitbomen. Je ziet hoe de tuinbouw zich ontwikkelde in de periode 1700 tot aan nu. Onze vrijwilligers doen elke dag hun best om de tuin er op zijn mooist uit te laten zien. Neem een kijkje in het kruidenhoekje, in een oude druivenkas, bij de fruitmuur of bij de kippen en konijnen. 

Tulpen in de historische tuin
Tulpen in de historische tuin / foto Westlands Museum