Nl

Exposities

Natuur in detail - Botanische kunst van Anita Walsmit-Sachs

9 juni 2023 - 28 januari 2024

De tentoonstelling ‘Natuur in detail – Botanische kunst van Anita Walsmit Sachs’ is vanaf 9 juni te bewonderen in ons museum. Walsmit Sachs is een van de bekendste botanische kunstenaars in Nederland. Dit jaar maakt ze 25 jaar botanische tekeningen van bloemen en planten. Haar werk is te zien in musea en tentoonstellingen over de hele wereld, van Italië tot Japan en van Amerika tot Australië en nu voor het eerst in het Westland.
Op de tentoonstelling zijn de hoogtepunten uit haar oeuvre te zien, waarin ze haar verwondering over de pracht van de natuur in aquarelverf heeft gevangen. Speciale aandacht gaat uit naar haar weergave van bloemen en planten die in het Westland geteeld worden. Al vanaf het einde van de 19de eeuw worden er bollen en later ook bloemen en potplanten in de kassen in het Westland gekweekt. De historische tuin van het museum vormt een bloeiende aanvulling op de tentoonstelling.

Bloementeelt in het Westland

2 juni 2023 - 7 januari 2024

Het Westland staat van oudsher bekend als streek van de groente- en fruitteelt. Toch is tegenwoordig ongeveer 2/3 van het areaal gevuld met sierteeltproducten. Deze expositie toont de ontwikkeling van de sierteelt in het Westland, vanaf 1880 tot aan nu.
De sierteelt begon in het Westland van enige betekenis te worden in de jaren 20 van de vorige eeuw. In 1923 werd de eerste bloemenveiling in Poeldijk gesticht. Daarna verhuisde de veiling naar Honselersdijk, waar het gebouw al snel te klein werd. In 1931 kwam er een groot nieuw veilinggebouw voor bloemen. Maar ook in Poeldijk ontstond - weer - een bloemenveiling, die in 1970 werd opgeheven. Door de wereldcrisis in de jaren 30 kwam de overheid met teeltvergunningen, die de teelt beperkten. De Tweede Wereldoorlog gaf een nieuwe terugslag omdat het verbouwen van voedsel prioriteit kreeg. De echte groei kwam vanaf 1967 toen de teeltvergunningen werden afgeschaft. De opbrengst van bloemen was over het algemeen hoger dan van groente en fruit. In de jaren 70 gingen steeds meer tuinders over op het telen van bloemen en potplanten en tegenwoordig zijn het de belangrijkste teelten in het Westland.

Vaste expositie

In de vaste expositie neemt het museum je mee naar de Romeinse tijd, de Middeleeuwen, de 18e eeuw en naar anno nu. Hoe is het Westland ontstaan en hoe heeft het kunnen uitgroeien tot het grootste glastuinbouwgebied van de wereld? Maak kennis met tuindersfamilies uit verleden en heden en laat je meenemen in deze tijdreis.

Een deel van de vaste expositie
Een deel van de vaste expositie / foto Westlands Museum

Historische tuin

In de historische tuin achter het museum kan je heerlijk rondlopen tussen de bloemen, groenten en fruitbomen. Je ziet hoe de tuinbouw zich ontwikkelde in de periode 1700 tot aan nu. Onze vrijwilligers doen elke dag hun best om de tuin er op zijn mooist uit te laten zien. Neem een kijkje in het kruidenhoekje, in een oude druivenkas, bij de fruitmuur of bij de kippen en konijnen. In het seizoen zijn is de oogst uit de tuin in de museumwinkel te koop voor een zacht prijsje.

Druiven
Druiven / foto Westlands Museum