Nl

Exposities

Ben Viegers - Meester van licht, lucht en water

15 februari - 8 september 2024

Kunstschilder Ben Viegers (1886-1947) woonde ruim een halve eeuw in Den Haag. Met zijn Harley-Davidson met zijspan trok hij er op uit om de mooiste plekken te schilderen. Hij schilderde graag in het Westland. Het landelijke gebied inspireerde hem. Hij zocht naar de puurheid van het landleven met polders, boerderijen, vaarten en tuindersschuiten. Speciaal voor de tentoonstelling heeft het Westlands Museum de mooiste werken bijeengebracht die hij in Zuid-Holland en specifiek in het Westland heeft geschilderd. Veel van de schilderijen worden voor het eerst aan een groot publiek getoond.

Het eerste deel van de tentoonstelling focust zich op het leven en werk van Ben Viegers. Aan de hand van schilderijen die in Zuid-Holland gemaakt zijn, komen allerlei facetten van zijn leven en kenmerkende stijl aan bod. Het tweede deel van de tentoonstelling gaat specifiek over het Westland. Welke werken heeft hij daar geschilderd? Een van de doelen van de tentoonstelling is om van de schilderijen uit het Westland de locatie te duiden. Met experts en met het publiek onderzoeken we waar Ben Viegers in het Westland geschilderd zou kunnen hebben. Beide delen van de tentoonstelling worden ingeleid door een film. Bij de tentoonstelling komt een publicatie uit.

Ben Viegers - Heilige Geest Hofje in Naaldwijk
Ben Viegers - Heilige Geest Hofje in Naaldwijk
Ben Viegers - Tuinderswoning met bloementuin en westlander
Ben Viegers - Tuinderswoning met bloementuin en westlander

Vaste expositie

In de vaste expositie neemt het museum je mee naar de Romeinse tijd, de Middeleeuwen, de 18e eeuw en naar anno nu. Hoe is het Westland ontstaan en hoe heeft het kunnen uitgroeien tot het grootste glastuinbouwgebied van de wereld? Maak kennis met tuindersfamilies uit verleden en heden en laat je meenemen in deze tijdreis.

Een deel van de vaste expositie
Een deel van de vaste expositie / foto Westlands Museum

Historische tuin

In de historische tuin achter het museum kan je heerlijk rondlopen tussen de bloemen, groenten en fruitbomen. Je ziet hoe de tuinbouw zich ontwikkelde in de periode 1700 tot aan nu. Onze vrijwilligers doen elke dag hun best om de tuin er op zijn mooist uit te laten zien. Neem een kijkje in het kruidenhoekje, in een oude druivenkas, bij de fruitmuur of bij de kippen en konijnen. In het seizoen zijn is de oogst uit de tuin in de museumwinkel te koop voor een zacht prijsje.

Druiven
Druiven / foto Westlands Museum