Nl

Exposities

Kunst tussen de Kassen

5 juni 2021 t/m 31 november 2021

De expositie ‘Kunst tussen de Kassen’ laat een verzameling schilderijen zien die is samengesteld uit werk van Westlandse kunstverzamelaars met als thema ‘Tuinbouw’. De tuinbouw heeft de afgelopen eeuw heel wat kunstenaars geïnspireerd tot het maken van bijzondere werken. Nogal wat leden van de Nieuwe Haagse school trokken in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw naar het Westland om daar het moderne kassenlandschap in hun werken af te beelden. Die Haagse kunstenaars waren onder de indruk van het lijnenspel van de moderne kassen.

Er is echter ook ouder werk te zien uit het eind van de 19de eeuw toen de tuinbouw nog veel traditioneler was. Op deze werken zijn veelvuldig de specifieke Westlandse vaartuigen afgebeeld. Deze scheepjes werden dan ook ‘Westlanders’ genoemd. Op de schilderijen zijn ze zeilend en met de hand bewogen te zien.
Ook door hedendaagse kunstenaars wordt de Westlandse tuinbouw regelmatig afgebeeld. Daarvan zijn diverse voorbeelden te zien, met werken van Tiny van der Sar en Martin Groen.

Deze expositie is ontstaan uit een samenwerking tussen het Westlands Museum en Kunstmuseum Westland. De initiatiefnemers van Kunstmuseum Westland willen kunst in het Westland meer zichtbaar maken. Deze expositie is een begin van hun werk en biedt ook nog eens een uniek inkijkje in verzamelingen van Westlanders die anders nooit te zien zouden zijn.

Piet Nieuwenhuysen: 'Oude tuinderij in Poeldijk'
Piet Nieuwenhuysen: 'Oude tuinderij in Poeldijk'

Oorlog. Wat zou jij doen?

9 juni 2020 t/m 4 juli 2021

In 2020 herdachten we dat de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden tot een einde kwam. Sindsdien leven we weer in vrijheid, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven. In ons museum wordt nog tot en met 4 juli ruim aandacht besteed aan deze oorlog en de consequenties voor de bevolking.

In de tentoonstelling ‘Oorlog. Wat zou jij doen?’ wordt aan de hand van tien thema’s belicht hoe de oorlog in het Westland verlopen is, startend bij de mobilisatie in 1939 en eindigend met de bevrijdingsfeesten in de late zomer van 1945. Andere thema’s zijn de vijf oorlogsdagen, het dagelijkse leven gedurende de bezetting, het verzet en de bevrijding. Ook wordt belicht hoe de tuinbouw de eerste oorlogsjaren economisch vooruitgang boekte, maar in de latere jaren weer terug bij af was.
Bijzonder zijn de (acht) films van Westlanders die de oorlog hebben meegemaakt en uit hun herinneringen vertellen over de soms desastreuze gebeurtenissen die zij hebben meegemaakt. Het maakt dat de oorlog heel dichtbij komt. Ook worden dilemma’s beschreven die zich regelmatig voordeden. De vraag is dan ook: ‘Wat zou jij doen?’

De Canadezen zijn op 8 mei aangekomen in Naaldwijk.
De Canadezen zijn op 8 mei aangekomen in Naaldwijk. / Marcel van der Vlugt senior
'Moffenmeiden' worden kaalgeknipt op het Wilhelminaplein in Naaldwijk
'Moffenmeiden' worden kaalgeknipt op het Wilhelminaplein in Naaldwijk / Marcel van der Vlugt senior

Bevrijdingsrokken

9 juni 2020 t/m 4 juli 2021

In maart 2020 hebben we een algemene oproep gedaan om een eigentijdse bevrijdingsrok te maken. We refereerden hiermee aan de Nationale bevrijdingsrokken-actie uit 1946 die geïnitieerd was door de Amsterdamse Mies Boissevain. Bedacht was om zo'n actie nu opnieuw te doen vanwege de exposities over '75 jaar vrijheid'.

Meer dan 100 vrouwen hebben zich aangemeld en daarvan zijn nu 50 rokken in de foyer van ons museum te bewonderen. Het fraaie is dat alle 12 provincies vertegenwoordigd zijn. Er zijn ook twee ordners te vinden met daarin de mooie en soms emotionele toelichtingen van alle deelnemers. Zeer de moeite waard om door te lezen.

Een jury heeft voor vijf verschillende categorieën de winnaars bepaald. Vervolgens heeft het museumpubliek uit die vijf winnaars de publiekswinnaar gekozen, middels het invullen van een kaartje. Winnares van de bevrijdingsrokkenwedstrijd is Mireille Simonek uit Capelle aan den IJssel geworden. Haar rok is te bewonderen in de foyer, waar deze rok op de Amerikaanse legerjeep is geplaatst.

Collectie CentraalMuseum Utrecht

Vaste expositie

In de vaste expositie neemt het museum je mee naar de Romeinse tijd, de Middeleeuwen, de 18e eeuw en naar anno nu. Hoe is het Westland ontstaan en hoe heeft het kunnen uitgroeien tot het grootste glastuinbouwgebied van de wereld? Maak kennis met tuindersfamilies uit verleden en heden en laat je meenemen in deze tijdreis.

Een deel van de vaste expositie
Een deel van de vaste expositie / foto Westlands Museum

Historische tuin

In de historische tuin achter het museum kan je heerlijk rondlopen tussen de bloemen, groenten en fruitbomen. Je ziet hoe de tuinbouw zich ontwikkelde in de periode 1700 tot aan nu. Onze vrijwilligers doen elke dag hun best om de tuin er op zijn mooist uit te laten zien. Neem een kijkje in het kruidenhoekje, in een oude druivenkas, bij de fruitmuur of bij de kippen en konijnen. 

Druiven
Druiven / foto Westlands Museum