Nl

Exposities

Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw

28 april 2019 t/m 15 maart 2020

Op de bovenverdieping van het museum (met trap of lift bereikbaar) is een nieuwe, uitgebreide tentoonstelling over Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw te bezichtigen. In  die tijd waren er meer van honderd van deze lustoorden ten zuiden van ’s-Gravenhage en Delft. Door de tentoonstelling ga je kennis maken met de buitenplaatsen en hun ontwikkelingen, de bewoners, hun gewoontes en hun levensstijl. De tentoonstelling vormt de basis waar drie fases van buitenplaatsen worden uitgelegd aan de hand van aansprekende voorbeelden. Gedurende de tentoonstelling worden vele activiteiten georganiseerd die voor een verdiepingsslag zullen zorgen. Dat betreffen workshops en demonstraties, lezingen en cursussen, en fietsroutes langs de nog bestaande buitenplaatsen. Kijk voor overzicht bij Agenda

Stijlkamer
Stijlkamer / foto Westlands Museum
Rariteitenkabinet
Rariteitenkabinet / foto Westlands Museum

Westlandse bedevaarten

21 september 2019 t/m 16 februari 2020

In 2019 wordt het 200-jarig jubileum gevierd van de ‘Broederschap van de Westlandsche Processie naar Kevelaer’. In het kader van deze herdenking hebben het Westlands Museum en de Westlandse historische verenigingen en werkgroepen besloten een tentoonstelling te organiseren over bedevaarten die vanuit het Westland werden en worden georganiseerd.

Een bedevaart is een (pelgrims)reis naar een plaats die een bijzondere betekenis heeft binnen een godsdienst. De redenen voor het doen van een bedevaart zijn divers. Ze dient om na te denken over het leven en over God, of om een gunst of een genezing te vragen. Ook dient ze om boete te doen voor zonden en om tot bezinning te komen. Tegelijk was en is het een mogelijkheid om samen met anderen het geloof te beleven.

In de katholieke traditie betreft een bedevaart een reis naar een plaats waar een heilige wordt vereerd, of waar er volgens ooggetuigenverslagen verschijningen hebben plaatsgevonden, meestal van Maria, een engel of een andere heilige.

In de Middeleeuwen waren er diverse Westlandse dorpen die als bedevaartplaats werden geduid en waar bedevaartgangers uit de verre omtrek naartoe kwamen. Deze Westlandse bedevaartplaatsen komen ook aan de orde in deze expositie, maar het accent ligt op de bedevaartplaatsen waar Westlanders naar toe gingen. In Nederland zijn dat Brielle, Heiloo en Amsterdam (de Stille Omgang). Wat buitenlandse plaatsen betreft wordt in de tentoonstelling aandacht besteed aan de reizen naar Kevelaer, Lourdes, Santiago de Compostella en Rome.

Westlandse bedevaart in Kevelaer (1935)
Westlandse bedevaart in Kevelaer (1935)

Vaste expositie

In de vaste expositie neemt het museum je mee naar de Romeinse tijd, de Middeleeuwen, de 18e eeuw en naar anno nu. Hoe is het Westland ontstaan en hoe heeft het kunnen uitgroeien tot het grootste glastuinbouwgebied van de wereld? Maak kennis met tuindersfamilies uit verleden en heden en laat je meenemen in deze tijdreis.

Een deel van de vaste expositie
Een deel van de vaste expositie / foto Westlands Museum

Historische tuin

In de historische tuin achter het museum kan je heerlijk rondlopen tussen de bloemen, groenten en fruitbomen. Je ziet hoe de tuinbouw zich ontwikkelde in de periode 1700 tot aan nu. Onze vrijwilligers doen elke dag hun best om de tuin er op zijn mooist uit te laten zien. Neem een kijkje in het kruidenhoekje, in een oude druivenkas, bij de fruitmuur of bij de kippen en konijnen. 

Druiven
Druiven / foto Westlands Museum