Nl

Exposities

Oorlog. Wat zou jij doen?

9 juni 2020 t/m 7 maart 2021 (expositie wordt 2 maanden verlengd)

Dit jaar herdenken we dat de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden tot een einde kwam. Sindsdien leven we weer in vrijheid, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven. In ons museum wordt ruim aandacht besteed aan deze oorlog en de consequenties voor de bevolking.

De expositie bestaat uit twee delen. In de tentoonstelling ‘Oorlog. Wat zou jij doen?’ wordt aan de hand van tien thema’s belicht hoe de oorlog in het Westland verlopen is, startend bij de mobilisatie in 1939 en eindigend met de bevrijdingsfeesten in de late zomer van 1945. Andere thema’s zijn de vijf oorlogsdagen, het dagelijkse leven gedurende de bezetting, het verzet en de bevrijding. Ook wordt belicht hoe de tuinbouw de eerste oorlogsjaren economisch vooruitgang boekte, maar in de latere jaren weer terug bij af was.
Bijzonder zijn de (acht) films van Westlanders die de oorlog hebben meegemaakt en uit hun herinneringen vertellen over de soms desastreuze gebeurtenissen die zij hebben meegemaakt. Het maakt dat de oorlog heel dichtbij komt. Ook worden dilemma’s beschreven die zich regelmatig voordeden. De vraag is dan ook: ‘Wat zou jij doen?’

De Canadezen zijn op 8 mei aangekomen in Naaldwijk.
De Canadezen zijn op 8 mei aangekomen in Naaldwijk. / Marcel van der Vlugt senior
'Moffenmeiden' worden kaalgeknipt op het Wilhelminaplein in Naaldwijk
'Moffenmeiden' worden kaalgeknipt op het Wilhelminaplein in Naaldwijk / Marcel van der Vlugt senior

Atlantikwall

9 juni 2020 t/m december 2020

Dit jaar herdenken we dat de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden tot een einde kwam. Sindsdien leven we weer in vrijheid, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven. In ons museum wordt ruim aandacht besteed aan deze oorlog en de consequenties voor de bevolking.

De expositie bestaat uit twee delen. De tentoonstelling in de Wagenschuur is volledig gericht op de Atlantikwall en de gevolgen die de bouw van deze verdedigingslinie had voor het Westland. Festung Hoek van Holland was voor de Duitsers de belangrijkste locatie van de Atlantikwall in Nederland vanwege de Rotterdamse haven. Men wilde invallen vanuit zee tegengaan, maar ook was men beducht voor invallen vanuit het binnenland, door parachutisten. Daarom werd er eerst rond Hoek van Holland een tankval gegraven en daarna een tweede, van Arendsduin richting Oranjesluis en daarvandaan naar de Nieuwe Waterweg. In de loop van de oorlog moesten zeer veel bewoners van Hoek van Holland en ’s-Gravenzande verhuizen naar elders. Het dorp Ter Heijde verdween volledig van de kaart. En tuinbouwbedrijven moesten hun kassen slopen.

Bevrijdingsrokken

9 juni 2020 t/m 7 maart 2021 (met twee maanden verlengd)

In maart van dit jaar hebben we een algemene oproep gedaan om een eigentijdse bevrijdingsrok te maken. We refereerden hiermee aan de Nationale bevrijdingsrokken-actie uit 1946 die geïnitieerd was door de Amsterdamse Mies Boissevain. Bedacht was om zo'n actie nu opnieuw te doen vanwege de exposities over '75 jaar vrijheid'.

Meer dan 100 vrouwen hebben zich aangemeld en daarvan zijn nu 50 rokken in de foyer van ons museum te bewonderen. Het fraaie is dat alle 12 provincies vertegenwoordigd zijn. Er zijn ook twee ordners te vinden met daarin de mooie en soms emotionele toelichtingen van alle deelnemers. Zeer de moeite waard om door te lezen.

Een jury heeft voor vijf verschillende categorieën de winnaars bepaald. Het museumpubliek kan nu uit die vijf winnaars de publiekswinnaar kiezen, middels het invullen van een kaartje. Op 1 december zal de definitieve winnaar bekend worden gemaakt. En uit alle invullers van een kaartje wordt een getrokken die óók een prijsje krijgt. Doe dus zeker mee!

Collectie CentraalMuseum Utrecht

Vaste expositie

In de vaste expositie neemt het museum je mee naar de Romeinse tijd, de Middeleeuwen, de 18e eeuw en naar anno nu. Hoe is het Westland ontstaan en hoe heeft het kunnen uitgroeien tot het grootste glastuinbouwgebied van de wereld? Maak kennis met tuindersfamilies uit verleden en heden en laat je meenemen in deze tijdreis.

Een deel van de vaste expositie
Een deel van de vaste expositie / foto Westlands Museum

Historische tuin

In de historische tuin achter het museum kan je heerlijk rondlopen tussen de bloemen, groenten en fruitbomen. Je ziet hoe de tuinbouw zich ontwikkelde in de periode 1700 tot aan nu. Onze vrijwilligers doen elke dag hun best om de tuin er op zijn mooist uit te laten zien. Neem een kijkje in het kruidenhoekje, in een oude druivenkas, bij de fruitmuur of bij de kippen en konijnen. 

Druiven
Druiven / foto Westlands Museum