Nl

Exposities

Kunst tussen de Kassen

5 juni 2021 t/m 6 februari 2022

De expositie ‘Kunst tussen de Kassen’ laat een verzameling schilderijen zien die is samengesteld uit werk van Westlandse kunstverzamelaars met als thema ‘Tuinbouw’. De tuinbouw heeft de afgelopen eeuw heel wat kunstenaars geïnspireerd tot het maken van bijzondere werken. Nogal wat leden van de Nieuwe Haagse school trokken in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw naar het Westland om daar het moderne kassenlandschap in hun werken af te beelden. Die Haagse kunstenaars waren onder de indruk van het lijnenspel van de moderne kassen.

Er is echter ook ouder werk te zien uit het eind van de 19de eeuw toen de tuinbouw nog veel traditioneler was. Op deze werken zijn veelvuldig de specifieke Westlandse vaartuigen afgebeeld. Deze scheepjes werden dan ook ‘Westlanders’ genoemd. Op de schilderijen zijn ze zeilend en met de hand bewogen te zien.
Ook door hedendaagse kunstenaars wordt de Westlandse tuinbouw regelmatig afgebeeld. Daarvan zijn diverse voorbeelden te zien, met werken van Tiny van der Sar en Martin Groen.

Deze expositie is ontstaan uit een samenwerking tussen het Westlands Museum en Kunstmuseum Westland. De initiatiefnemers van Kunstmuseum Westland willen kunst in het Westland meer zichtbaar maken. Deze expositie is een begin van hun werk en biedt ook nog eens een uniek inkijkje in verzamelingen van Westlanders die anders nooit te zien zouden zijn.

Deze expositie is financieel mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van twee particuliere weldoeners.

Piet Nieuwenhuysen: 'Oude tuinderij in Poeldijk'
Piet Nieuwenhuysen: 'Oude tuinderij in Poeldijk'
Herman Berserik: 'Wateringen'
Herman Berserik: 'Wateringen'

aankomend: 150 jaar Nieuwe Waterweg

29 januari t/m 10 april 2022

In 1872 werd de 'Nieuwe Rotterdamsche Waterweg' na 9 jaar voorbereiding officieel geopend. Deze door ingenieur Pieter Caland ontworpen waterverbinding maakte Rotterdam beter bereikbaar van en naar zee.

Deze expositie geeft een overzicht van de ontwikkeling van de Maasmonding vanaf de Romeinse tijd tot en met de 21ste eeuw. Met een prachtige verzameling reconstructietekeningen en oude kaarten van het gebied laten we zien hoe over een periode van 2.000 jaar het gebied veranderd is.

Van twee particuliere verzamelaars kunnen we tientallen originele oude topografische kaarten laten zien van de 17e eeuw tot in de moderne tijd. De geschiedenis van de Maasmonding is bepalend geweest voor het ontstaan van het Westland. In het begeleidend verhaal wordt dat uitvoerig toegelicht.

Vaste expositie

In de vaste expositie neemt het museum je mee naar de Romeinse tijd, de Middeleeuwen, de 18e eeuw en naar anno nu. Hoe is het Westland ontstaan en hoe heeft het kunnen uitgroeien tot het grootste glastuinbouwgebied van de wereld? Maak kennis met tuindersfamilies uit verleden en heden en laat je meenemen in deze tijdreis.

Een deel van de vaste expositie
Een deel van de vaste expositie / foto Westlands Museum

Historische tuin

In de historische tuin achter het museum kan je heerlijk rondlopen tussen de bloemen, groenten en fruitbomen. Je ziet hoe de tuinbouw zich ontwikkelde in de periode 1700 tot aan nu. Onze vrijwilligers doen elke dag hun best om de tuin er op zijn mooist uit te laten zien. Neem een kijkje in het kruidenhoekje, in een oude druivenkas, bij de fruitmuur of bij de kippen en konijnen. 

Druiven
Druiven / foto Westlands Museum