Nl

Groepen

Rondleidingen

Groepen van minimaal 10 personen kunnen een rondleiding aanvragen. Een ervaren gids leidt je dan in een uur door het museum en vertelt interessante achtergronden. Op dit moment is de volgende rondleiding beschikbaar:

 • Rondleiding streek- en tuinbouwhistorie: de rondleider neemt je mee door de vaste expositie en de historische tuin en besluit de rondgang in de historische veilingzaal, waar je een demonstratie klokveilen krijgt.

Voor een rondleiding betaal je - naast de entree - € 25 voor de gids. Per rondleider kunnen maximaal 20 personen mee. Bij méér personen kan eventueel een tweede rondleider geboekt worden. De rondleidingen zijn niet alleen tijdens reguliere openingsuren mogelijk, maar ook in de ochtenden (9.00 - 13.00 uur, dinsdag t/m vrijdag). Op zondagen worden geen rondleidingen gegeven.

Let op: Bij rondleidingen die deels of geheel buiten de officiële openingstijden worden gegeven, is de Museumkaart of het donateurschap niet geldig als toegang. Je betaalt dan voor alle deelnemers het reguliere groeps-toegangstarief van € 6,00.

VAKANTIERONDLEIDINGEN
Tijdens de schoolvakantieweken organiseren we elke vrijdagmiddag een rondleiding voor individuele bezoekers. Deze rondleiding start om 14.00 uur. Er geldt de normale entreeprijs, maar er zijn geen extra kosten voor de rondleiding. Je kan/hoeft je niet vooraf aan te melden. Maar wel geldt: bij 20 personen is de groep vol.

Rondleiding bedrijf
Rondleiding bedrijf / Beeldarchief Westlands Museum

Scholen

Basisscholen zijn van harte welkom in het Westlands Museum! Vanaf de kleuters tot en met groep 8 hebben wij passende programma’s en rondleidingen. De kinderen leren samen met een gids over hun eigen lokale geschiedenis. 

Kom je langs? Gezellig! Voor de kosten hoef je het niet te laten. Die zijn slechts € 2,50 per kind (met een minimum van € 37,50 per groep). Mail naar info@westlandsmuseum.nl of bel naar 0174 - 62 10 84 om een afspraak te maken. Hieronder vind je de losse rondleidingen en de lespakketten met leskist die je kunt boeken.

Rondleiding: Ik ben een tuinder

 • doelgroep : onderbouw
 • wat: museumbezoek met gids
 • duur: 50 minuten

Op speelse wijze onderzoeken de leerlingen het beroep Tuinder. Er worden potjes geperst in een kas, er worden tomaten gesorteerd met de tomatenhobbel en in de oogsttijd wordt er zelfs groente of fruit geplukt in de historische tuin! Met het pluk-zakdoekje op, worden de leerlingen tijdens dit museumbezoek zelf even een echte Westlandse Tuinder!

Rondleiding: Van Middeleeuwse kogel tot veilingklok

 • doelgroep: middenbouw en bovenbouw
 • wat: museumbezoek met gids
 • duur: 75 minuten

Een leuke en actieve manier om het Westlands Museum in al zijn diversiteit te ontdekken. Op speelse wijze leren de leerlingen meer over wat er allemaal typisch Westlands is. Van Romeinse zeehaven tot Koninklijke buitenplaats en van Middeleeuwse belegeringskogel tot aan de Westlandse kassenbouw. Dit museumbezoek is een leuke, vlotte vogelvlucht door 2000 jaar Westlandse geschiedenis!

Lespakket: Westlandse Romeinen, van mijlpaal tot zeehaven

 • doelgroep: bovenbouw
 • wat: lespakket van drie lessen - les 1 met leskist, les 2 museumbezoek, les 3 verwerkingsles op school
 • duur museumbezoek: 90 minuten

Dit lespakket geeft extra verdieping op het themaonderwijs Romeinen. Want wist je dat de Romeinen ook in het Westland hebben gezeten? Ze hebben er zelfs een zeehaven gebouwd op de plek waar nu ongeveer Naaldwijk is. Aan de hand van een leskist met echte archeologische Romeinse vondsten uit het Westland komen de leerlingen te weten dat 'de Romeinen' niet iets is van ver weg. En hoe archeologische vondsten bewijzen wat een belangrijke Romeinse plek het Westland was.

Voor les 1 kan de leskist Westlandse Romeinen kosteloos worden geleend van het Westlands Museum.
Voor les 2 boek je een rondleiding met gids bij het Westlands Museum.
Les 3 is een verwerkingsles op school en kan zelfstandig door de leerkracht worden uitgevoerd.

Lees hier de lesbrief

Lespakket: Tuinbouw van toen - over de geschiedenis van de Westlandse glastuinbouw

 • doelgroep: bovenbouw
 • wat: lespakket van drie lessen - les 1 met leskist, les 2 museumbezoek, les 3 verwerkingsles op school
 • duur museumbezoek: 90 minuten

Niks is er Westlandser dan de (glas)tuinbouw! Met dit lespakket ontdekt de klas samen meer over dit specifieke, lokale erfgoed. Want waarom zijn die Westlanders zo goed in de tuinbouw en welke technische ontwikkelingen hebben ze daar allemaal voor moeten bedenken? Aan de ontwikkeling van de verschillende type kassen kun je zien wat een slimmeriken de Westlandse tuinders waren (en zijn!). Door de historische tuin in het museum wordt dit lokale erfgoed niet alleen zichtbaar maar zelfs tastbaar!

Voor les 1 kan de leskist 'Tuinbouw van Toen' kosteloos worden geleend van het Westlands Museum.
Voor les 2 boek je een rondleiding met gids bij het Westlands Museum.
Les 3 is een verwerkingsles op school en kan zelfstandig door de leerkracht worden uitgevoerd.

Lees hier de lesbrief

Lesprogramma: Waar komt toch die groente vandaan?

In samenwerking met Tomatoworld bieden wij aan: het programma ‘Waar komen toch die groenten vandaan?'. In dit programma bezoekt de klas eerst het Westlands Museum en gaat vervolgens naar het 300 meter verder gelegen Tomatoworld toe, waar de leerlingen kennis maken met de moderne tuinbouwteelt en -technieken. Dit programma is te boeken via Westland Natuur & Techniek Web (WNTweb).

Meer info

Bedrijven

Het Westlands Museum biedt uitstekende mogelijkheden voor het houden van vergaderingen, workshops, ‘hei-sessies' en teambuilding. Zo’n bijeenkomst wordt helemaal uniek in combinatie met een museumbezoek onder begeleiding van een ervaren gids, of door deelname aan een leuke activiteit.

Vergaderen en receptie

Het museum biedt faciliteiten aan voor kleine en grote gezelschappen. De ruimtes die beschikbaar zijn:

 • Hooiberg: 10 – 56 personen
 • Educatiezolder: 8 – 40 personen
 • Bestuurskamer: tot 8 personen

Buiten de openingsuren is het mogelijk om het gehele museum af te huren, waardoor tot 140 man ondergebracht kunnen worden.

Het museum heeft WIFI, grote schermen en flipover beschikbaar, en is – op de educatiezolder na – goed toegankelijk voor minder-validen. Wij verzorgen ook de catering, variërend van een kopje koffie tot een uitgebreid dinerbuffet. Neem voor een offerte op maat contact met ons op.

Prijzen locatieverhuur

Bedrijfsuitje met veilingklok-spel
Bedrijfsuitje met veilingklok-spel / foto Westlands Museum
Bedrijfsuitje in het museum
Bedrijfsuitje in het museum / foto Westlands Museum