Nl

Nieuws

Première documentaire over 'laatste kouwe tuinder'

Peter Zuijderwijk (69) is een bijzonder mens en was een bijzondere tuinder. Geld verdienen stond nooit voorop. “Je hebt al snel genoeg om te kunnen leven”, zegt Zuijderwijk. “Een mens is altijd veel belangrijker dan werk. Als iemand mij nodig heeft sta ik voor ze klaar, ook al heb ik het druk. Ik krijg er ook energie van en blijkbaar ben ik iemand tegen wie ze alles kunnen en durven zeggen.”
Na ruim 40 jaar tuinen ging zijn bedrijf eind vorig jaar tegen de vlakte. Net als zeven andere bedrijven in de directe omgeving. Er komt één groot bedrijf voor terug. Het bedrijf van Zuijderwijk aan de Molenweg in Monster was alles behalve een standaard tuinbouwbedrijf. Zijn schuur oogde als een museum. Zuijderwijk: “Ik heb in mijn leven veel te veel dingen bewaard en daarmee mezelf misschien wel voor de gek gehouden.”  
De aanstaande sloop van het bedrijf van Zuijderwijk was voor documentairemaker Angelo Damen (55) meer dan genoeg reden om zijn filmcamera te pakken en Zuijderwijk de laatste maanden van 2018 op de voet te volgen tijdens het ontmantelingsproces. Dit heeft geleid tot een prachtige documentaire van een klein uur. De première van de documentaire ‘de laatste kouwe tuinder van het Westland' is op zondag 14 april in ons museum. Er zijn voorstellingen om 13.30 uur, 14.45 uur en 16.00 uur. Gezien de verwachte drukte, verzoeken we bezoekers zoveel mogelijk met de fiets te komen.

Lees meer
Peter Zuijderwijk in zijn schuur

Deelname aan Kom in de Kas

Het Westlands Museum is aanwezig tijdens Kom in de Kas Westland. Dit jaar vindt dat plaats bij het tuinbouwgebied aan de Herenwerf in Maasland. Het museum staat met een kraam bij paprikabedrijf Rainbow en besteedt volop aandacht aan de tentoonstelling 'Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw', die op 28 april a.s. van start gaat met een grootse opening. Bij de stand van het museum kunnen bezoekers van Kom in de Kas meedoen aan een quiz. Er worden zes (voormalige) buitenplaatsen getoond en de bezoekers mogen raden in welke plaatsen die zomerverblijven stonden. Dat kunnen ze aantekenen op een formulier en daarmee dingen ze mee voor een aantal prijzen.

Kom in de Kas vindt plaats op zaterdag 6 april (10.00 - 17.00 uur) en zondag 7 april (10.00 - 16.00 uur). Meer informatie is te vinden op de website van Kom in de Kas.

Lees meer