Nl

Nieuws

Hist. Ver. Monster - Ter Heijde organiseerde eerste lezing

Historische Vereniging Monster - Ter Heijde organiseerde eerste bijeenkomst

Lees meer

Genootschap wint Ithakaprijs 2019

Genootschap Oud-Westland wint de Ithakaprijs 2019 met de publicatie Buitenplaatsen in het Westland.

Lees meer

Nieuw lesprogramma over Westlandse buitenplaatsen

In samenwerking met Westland Cultuurweb hebben wij een speciaal lesprogramma ontwikkeld dat aansluit bij de tijdelijke tentoonstelling over 'Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw'. Dit programma is bedoeld voor de groepen 5 t/m 8 van het primair onderwijs. In het museum worden de klassen ontvangen door leden van de familie Goudesteijn. Aan de hand van actieve opdrachtkaarten en met behulp van de digitale ontwerptafels ontdekken de leerlingen de expositie en bewonderen ze het buitenverblijf en de tuinen. Vervolgens creëren de leerlingen met de hele klas vol inspiratie een zelf ontworpen buitenplaats. Vooraf aan het bezoek ontvang je een lesbrief met diverse informatie en inspirerende opdrachten ter voorbereiding. Deelnemen kan tot medio maart 2020 en kost €30 per klas. Kijk hier voor meer informatie.

Lees meer
Lesprogramma 'Westlandse buitenplaatsen'

Poeldijkse scholen bezoeken museum

Poeldijkse scholen bezoeken museum
 
Vandaag is het Open Monumenten Klassendag. Jaarlijks bezoeken klassen van het primair onderwijs op de dag vóór Open Monumentendag een fraai monument in de omgeving. Dit keer mochten we, samen met Tomatoworld, meer dan 100 Poeldijkse kinderen ontvangen, van de Openbare Daltonschool Poeldijk, Verburch-hof en De Nieuwe weg. In 2 x vier groepen kregen zij een leerzame rondleiding door het museum, waarbij ook de tentoonstelling over Buitenplaatsen werd bezocht. Leuk om al die enthousiaste reacties te zien. En de verbazing dat er zoveel paleisjes in het Westland hebben gestaan.
Lees meer

Jaarboek 2019 verkrijgbaar

Elk jaar brengt het Genootschap Oud-Westland een jaarboek uit met historische artikelen over de streek Het Westland. Op zaterdag 7 september werd in een volle ISW-aula in Naaldwijk het eerste exemplaar van het Jaarboek 2019 overhandigd aan wethouder Karin Zwinkels van de gemeente Westland. In deze editie onder andere artikelen over de Beekenkamp Group, tuinbouwpionier Fulps Valstar, Lijnbanen in Monster en Ter Heijde, en de Westlandse missiebisschop Hermanus van Elswijk.

Leden van het Genootschap Oud-Westland kunnen het boek gratis afhalen bij ons museum. Andere geïnteresseerden kunnen het boek van 160 blz. kopen bij de balie van het museum, á € 14,95. Ook eerdere jaargangen zijn er te koop, veelal voor een heel schappelijke prijs.

Lees meer

Museum aanwezig bij Zomerbloemententoonstelling

Tijdens de vier dagen van de Nationale Zomerbloemententoonstelling in de Oude Kerk te Naaldwijk (12 t/m 15 september), zal ook ons museum weer aanwezig zijn. In de tent naast de kerk, vlakbij de uitgang geven wij een mooi overzicht van buitenplaatsen die in het Westland hebben gestaan, en maken we bezoekers attent op de tentoonstelling 'Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw' die nog tot media maart in ons museum te bezichtigen is.
Ook twee andere partijen zijn daarbij aanwezig. De Historische Vereniging Naaldwijk-Honselersdijk deelt flyers uit waarmee een mooie rondwandeling door historisch Naaldwijk kan worden gemaakt. En de stichting Monumentaal Westland deelt folders uit waarmee op zaterdag 14 mei, Open Monumentendag, een fraaie fietstocht langs de (restanten) van Westlandse buitenplaatsen kan worden gemaakt. De folders en deelname zijn gratis.

Lees meer