Nl

Lezing: Religieuze kunst en het werk van Leendert Scheltema WORDT UITGESTELD

door Jan Goossensen

Prijs: € 5,00 p.p.

Religieuze kunst kan zich in toenemende belangstelling verheugen, getuige bijvoorbeeld de tot de verbeelding sprekende en druk bezochte expositie over Maria Magdalena in het Catharijne Convent in Utrecht. Ook de Wateringse schilder Leendert Scheltema (1876-1966) heeft zich beziggehouden met religieuze kunst. Een Christusfiguur was zijn lievelingsschilderij. Daarnaast beeldde hij apostelen en Bijbelse voorstellingen uit. Ze zijn te zien op de Scheltematentoonstelling in ons museum.
De spiritueel gedreven Scheltema hanteerde geen dogma’s. Een bijzonder schilderij van zijn hand betreft een voorstelling in het bezit van Historisch Archief Westland. Scheltema gaf het geen titel; hij liet die over aan de toeschouwer. Het bleek bij nadere bestudering de Annunciatie; volgens het Bijbelverhaal de verkondiging aan Maria door een engel van de geboorte van Jezus. Het is een bekend onderwerp uit de schilderkunst, dat reeds door Jan van Eijck, Leonardo da Vinci, maar ook door Scheltema’s leermeester Jan Toorop was geschilderd.
Journalist en kunsthistoricus Jan Goossensen uit Den Haag, oud hoofdredacteur van het blad Kerk in Den Haag, verzorgt deze lezing.

HELAAS HEBBEN WE VANWEGE DE HOGE CORONACIJFERS MOETEN BESLISSEN OM DEZE LEZING UIT TE STELLEN. ALS DE OMSTANDIGHEDEN VERBETEREN, ZULLEN WE EEN NIEUWE DATUM PLANNEN. VANAF DAN KAN JE JE AANMELDEN VOOR HET BIJWONEN VAN DE LEZING.

Wil je bericht ontvangen als de nieuwe datum bekend is, stuur dan een bericht met je emailadres naar [email protected]

Bij de ticketprijs is een bakje koffie/thee bij binnenkomst inbegrepen. De lezing start om 14.00 uur en zal ongeveer een uur in beslag nemen. Voorafgaand of na afloop van de lezing kan je het museum bezoeken, waaronder de tentoonstelling over Leendert Scheltema. Hiervoor dient ter plekke een apart toegangsticket aangeschaft te worden (houders museumkaart kunnen gratis naar binnen).