Op woensdag 31 januari organiseren we een lezing over de Nederlandse slavernij, verzorgd door historicus Jacques Moerman uit Schipluiden. Hij heeft wereldwijd onderzoek gedaan naar de Nederlandse sporen van de slavernij overzee. In zijn lezing maakt hij een reis langs locaties in Afrika (Ile de Gorée in Senegal en Zuid-Afrika), Azië, waaronder de Banda-eilanden en India, maar ook Zuid-, Midden- en Noord-Amerika (Brazilië, Suriname, met o.a. een plantage Naaldwijk, Antillen en New York).
De landelijke discussie richt zich nu vooral op het werkgebied van de West-Indische Compagnie. Ook in de overzeese posten van de VOC is sprake geweest van slavernij, in aantallen zelfs meer dan in het Atlantisch gebied. Dat is minder bekend. Willem en Dirk van Hogendorp van de buitenplaats Sion in Rijswijk keerden zich in de achttiende eeuw als een van de eersten tegen de slavernij. Zowel in de pastorie van ’t Woudt als in het kasteel Keenenburg in Schipluiden zijn ex-slaafgemaakten uit Azië en Suriname als bediende werkzaam geweest. Het wordt een boeiende reis langs veel tastbare herinneringen van de Nederlandse aanwezigheid overzee.
De lezing vindt plaats in de Hooiberg van ons museum en start om 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur. De entree is € 4,00 en dat is inclusief een kopje koffie/thee bij binnenkomst. Vooraf aanmelden is benodigd.
Interesse om de lezing bij te wonen? Meld je aan via onderstaand formulier. Je kunt dan gelijk de betaling doen. Pas na betaling is je aanmelding definitief.