Nl

Lezing Geschiedenis van de Bospolder

Bos van de Oranjes

Prijs: € 4,00 p.p.

Op dinsdagavond 7 november organiseert de Historische Vereniging Naaldwijk-Honselersdijk (HVNH) in ons museum een lezing over de geschiedenis van de Bospolder. De lezing wordt verzorgd door Patrick van der Voort en is voor iedereen toegankelijk. De lezing start met de vroege 13e eeuw, als het gebied wordt bedijkt. Er ontstaat dan een gebied dat een adellijke leen is en Doortoge wordt genoemd. Wie waren de leenmannen van het gebied en hoe ontwikkelde het gebied zich in de eeuwen daarna?

De volgende fase van het gebied is de aankoop in 1634 door stadhouder Frederik Hendrik. Door de aanpassingen die toen gedaan zijn ontstaat de Bospolder zoals we die heden ten dage kennen. Dit gebied blijft de volgende eeuwen hetzelfde uiterlijk behouden. Na 1815 verkopen de Oranjes het gebied aan verschillende kopers maar blijft het een agrarisch gebied met gemengde boerenbedrijven. Ook de eigenaren van na 1815 passeren de revue in deze lezing.

De grootste veranderingen komen in het begin van de 20e eeuw als het gebied in een zeer korte tijd wordt omgetoverd tot tuinbouwgebied. In de 20e eeuw volgt daarna nog tweemaal een reconstructie omdat de tuinbouw andere eisen aan het gebied begon te stellen. De lezing wordt omlijst met afbeeldingen van kaarten en foto’s uit het gebied.

De lezing start om 20.00 uur. Inloop met koffie/thee vanaf 19.30 uur. De entree bedraagt €4,00 en dat is inclusief twee kopjes koffie of thee. Voor leden van HVNH is de toegang gratis. Vooraf aanmelden is niet nodig.