Nl

Lezing: Ben Viegers, een veelkleurig en veelzijdig schilder!

door Viegers-expert Klaas Mollema

Prijs: € 10,00 p.p.

Viegers-expert Klaas Mollema geeft deze dag een interessante lezing over de persoon Ben Viegers en over zijn manier van schilderen. Het kleurgebruik van Ben Viegers is opmerkelijk. Tijdgenoten, eveneens gerekend tot de nabloei van de Haagse School, hebben soms ook een kleurrijk pallet (denk aan Willem de Zwart en Cornelis Vreedenburgh) maar Viegers springt er toch duidelijk uit. Ook qua onderwerpen is Viegers een buitenbeentje. Stadsgezichten, bollenvelden, botters in de haven of op zee, strandgezichten, interieurtjes en stillevens, alles komt in zijn repertoire voor. Alleen portretten en naakten zijn schaars en zelfportretten lijken geheel te ontbreken.

Ben Viegers was een beminnelijk man die niet graag op de voorgrond trad. Hij maakte enkele buitenlandse reizen, maar zijn grootste wens, een bezoek aan het zonnige zuiden van Frankrijk (de Provence) bleef onvervuld door zijn plotselinge overlijden op 60-jarige leeftijd. De ontroerende grafrede die de schilder Frans Huysmans op 11 oktober 1947 uitsprak typeert Ben Viegers kort en krachtig. In de voordracht komen bovenvermelde onderwerpen nader aan de orde, gelardeerd met afbeeldingen van zijn oeuvre.

De lezing start om 14.00 uur en duurt ongeveer een uur. Inloop vanaf 13.30 uur met een bakje koffie/thee. Na afloop is er een drankje naar keuze. De koffie/thee vooraf en het drankje na afloop is bij de prijs inbegrepen. Mocht je na afloop het museum (met expositie Ben Viegers) willen bezoeken, dan dient daar apart entree voor betaald te worden (museumkaarthouders gratis toegang).

Aanmelding en betaling vooraf is benodigd. Dat kan via onderstaand formulier. Na versturing van je aanmelding (kan voor meerdere personen tegelijk), krijg je direct een verzoek tot betaling. Pas na betaling is je inschrijving definitief.