Nl

Studie naar kassen in Nederland verschenen

Studie naar kasssen in Nederland verschenen

Recent is het boek Kassen in Nederland uitgebracht, een uitgebreide studie van plantenkassen in Nederland tussen 1650 en 1950. In het boek wordt de geschiedenis van bestaande en verdwenen historische kassen in Nederland beschreven, in onder andere botanische tuinen, op buitenplaatsen en in de glastuinbouw. Het boek is vooralsnog alleen online te lezen. Bij voldoende belangstelling zal er een fysieke versie gedrukt worden.

Historische kassen komen voor in de glastuinbouwgebieden als het Westland, Aalsmeer en Vleuten, op buitenplaatsen, vooral in de provincies Utrecht, Gelderland en Overijssel, en in botanische tuinen zoals die van Amsterdam, Leiden en Utrecht. Voorbeelden van recentelijk gerestaureerde kassen zijn te vinden op Eyckenstein in Maartensdijk, Kasteel Heeswijk, Landgoed Kraaybeekerhof in Driebergen, historische druivenkwekerij Sonnehoeck in Kwintsheul en Jachtslot De Mookerheide in Molenhoek.

‘Kassen in Nederland’ is een uitgave van Stichting In Arcadië, in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, museum de Historische Tuin Aalsmeer en het Westlands Museum voor Streek en Tuinbouwhistorie te Honselersdijk. Het boek is te downloaden op website Kasseninnederland.