Nl

Hist. Ver. Monster - Ter Heijde organiseerde eerste lezing

Op donderdag 17 oktober vond de eerste bijeenkomst plaats van de ‘nieuwe’ Historische Vereniging Monster - Ter Heijde. Deze vereniging is recent opgericht als opvolger van de 'historische werkgroep Monster' die al 40 jaar actief is. Tijdens de door ruim 40 mensen bezochte bijeenkomst presenteerde het bestuur de plannen voor de komende periode. Het bestuur bestaat uit Leo van den Ende (voorzitter), Adri van Vliet (secretaris) en Wim Duijvestijn (penningmeester). De voorzitter wist te melden dat in korte tijd al 45 mensen zich aangemeld hebben als lid.
Na deze toelichting gaf historicus Adri van Vliet een zeer interessante lezing over de geschiedenis en de opgraving van het Monsterse kasteel Polanen. In de jaren tachtig was hij een van de drijvende krachten achter de opgraving van het kasteel. Van Vliet ging onder andere in op het ontstaan van het kasteel, op de ondergang ervan tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten, de familie Van Polanen en hun relatie met de Nassaus, en de opgravingen in 1981. De boeiende avond werd afgesloten met een informeel samenzijn.

Voor de liefhebbers: ook de recent opgerichte Vereniging Oud 's-Gravenzande organiseert binnenkort haar eerste activiteit. Op donderdag 31 oktober organiseren zij in de bibliotheek van 's-Gravenzande een 'Historisch Café'. Start om 20.00 uur. Inloop vanaf 19.45 uur.