Nl

Genootschap wint Ithakaprijs 2019

Genootschap Oud-Westland wint de Ithakaprijs 2019 met de publicatie Buitenplaatsen in het Westland.

Op Kasteel Amerongen vond de uitreiking plaats van de Ithakaprijs 2019. De prijs bedraagt € 5.000,- en dit jaar werd deze voor vijfde keer uitgereikt. Het is de hoogste geldprijs voor vernieuwend of verbindend onderzoek naar Nederlandse kastelen, historische buitenplaatsen & landgoederen. Ook journalistieke producties dingen mee naar de prijs. Dit initiatief van stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen is mogelijk dankzij een schenking van oud-staatssecretaris van Volksgezondheid mevr. Mr. Els Veder-Smit.

Juryvoorzitter Paul Schnabel reikte de Ithakaprijs 2019 uit aan het Genootschap Oud Westland voor het boek Buitenplaatsen in het Westland. Met smaak en tot voordeel aangelegd, Naaldwijk 2018.

De jury koos dit boek vanwege de heldere beschouwing over de opkomst en de historische ontwikkeling van buitenplaatsen in het Westland, hun relatie met de opkomende tuinbouw in dit gebied en de manier waarop verbinding wordt gelegd tussen de afzonderlijke (nu verdwenen) buitenplaatsen in het Westland. Daarbij komt dat het boek goed is vormgegeven waardoor het een zowel inhoudelijk als visueel aantrekkelijke publicatie is. De inhoud van dit boek slaagt er goed in om de interesse voor dit specifieke Westlandse verleden een breed publiek op te wekken. Lees hier het volledige juryrapport.

Naar aanleiding van deze prijsuitreiking is een 17 oktober een artikel verschenen in dagblad Trouw.

Het winnende boek is voor € 24,95 verkrijgbaar in onze museumwinkel.