Nl

Lezing: Jan Toorop, leermeester van Leendert Scheltema

door kunsthistoricus drs. John Sillevis

Prijs: € 5,00 p.p.

Jan Toorop is beslissend geweest voor de schilderscarrière van Leendert Scheltema. Ze leerden elkaar kennen bij Leenderts grootvader Metman, waar Toorop regelmatig op bezoek kwam. In 1903 nam Toorop Scheltema als leerling op in zijn atelier in Katwijk. Deze lezing gaat in op het leven en werk van Jan Toorop, leermeester van Leendert Scheltema.

In 1878 begon Toorop zijn opleiding aan de Rijksacademie in Amsterdam. Na vier jaar besloot hij zijn studie voort te zetten in Brussel, op dat moment een centrum van de Europese avant-garde. Een groep van twintig kunstenaars, aangeduid als 'Les Vingt', bracht Toorop in aanraking met de nieuwste ideeën over beeldende kunst, muziek en theater. Ook literatuur en maatschappijkritiek speelden een belangrijke rol. De contacten met Parijs waren zeer intensief. Toorop kon zich verdiepen in de nieuwste stromingen, zoals het Neo-impressionisme, het Symbolisme, en het Pointillisme. Ook maakte hij kennis met het werk van Vincent van Gogh. In Londen raakte hij geïnspireerd door de 'Esthetische Beweging' van William Morris, die de kunstnijverheid een nieuwe impuls gaf. In zijn Haagse tijd bezocht Toorop regelmatig het Westland. Hij woonde in de Van Merlestraat, niet ver van de Beeklaan waar de schilders van de zogenaamde 'Loosduinse School' woonden. Ook logeerde hij als jonge man bij de familie Metman in Huize Altena in wateringen. Daar tekende hij de ondermolen aan de Dorpskade, en de korenmolen Windlust. In 1905 trad Toorop toe tot de Katholieke kerk. Deze stap betekende een nieuwe fase in zijn werk: hij werd de meest vooraanstaande religieuze kunstenaar van zijn tijd.

Kunsthistoricus en beeldend kunstenaar John Sillevis vertelt over het leven en werk van deze kleurrijke kunstenaar. De lezing start om 14.00 uur en zal ongeveer een uur in beslag nemen. Bij de ticketprijs is een bakje koffie/thee bij binnenkomst inbegrepen. Voorafgaand of na afloop van de lezing kan je het museum bezoeken, waaronder de tentoonstelling over Leendert Scheltema. Hiervoor dient ter plekke een apart toegangsticket aangeschaft te worden (houders museumkaart kunnen gratis naar binnen).