Nl

Lezing

Professor Boerhaave, zijn bomen en zijn gewassen

Prijs: € 5,00 p.p.

Over de botanische kant van de beroemde Leidse arts Herman Boerhaave is weinig bekend en over de dagboeken waarin hij zijn zaaiactiviteiten bijhield nog minder. Bioloog Margreet Wesseling schreef er onlangs een boek over. Zij komt deze avond vertellen over de passie waarmee Boerhaave zijn tuinen vulde met exotische gewassen en ‘alle bomen en heesters die onze lucht en bodem kunnen verdragen.’

Van 1709 tot 1730 was Boerhaave directeur van de Leidse Hortus. Uit zijn catalogus van de aanwezige plantensoorten blijkt dat daar al in 1710 aubergines en ananas werden gekweekt. In de zaai-dagboeken is te vinden dat Boerhaave in 1712 twintig soorten bonen in de Hortus zaaide en veertig soorten basilicum. Op zijn landgoed Oud-Poelgeest legde hij een uitgebreide bomenverzameling aan met ‒ onder andere ‒ zeldzame soorten uit Noord-Amerika en dertig soorten wilgen.

Recent verscheen een artikel in dagblad Trouw over het boek van Margreet Wesseling. Kijk hier voor het artikel.

Aanvang van de lezing is 20.00 uur; inloop vanaf 19.30 uur. Een kopje koffie/thee bij aanvang van de lezing is inbegrepen.

Aanmelding en betaling vooraf is benodigd. Dat kan via onderstaand formulier. Na versturing van je aanmelding (kan voor meerdere personen tegelijk), krijg je direct een verzoek tot betaling. Pas na betaling is je inschrijving definitief.

Boerhaave, afgebeeld op zomerzegel 1938
Boerhaave, afgebeeld op zomerzegel 1938