Nieuws


Historische Westlandse filmbeelden

Op zondag 3 februari staat het Westlands Museum in het teken van de historische film. In de speciaal ingerichte bovenzaal zijn twee films na elkaar te zien. Gestart wordt met een film over Floralia, de bloembollenvereniging uit ’s-Gravenzande die in 1890 is opgericht. Dit thema sluit aan bij de tentoonstelling over bloembollenteelt, die op dit moment in het museum te zien is.

De tweede film heeft als titel "100 jaar transport in het Westland". Deze door Piet Jansen beschikbaar gestelde film toont hoe het transport zich in honderd jaar tijd ontwikkeld heeft van handmatig naar industrieel. Zowel het interne transport als het transport naar de veiling komt uitgebreid aan de orde in deze 30 minuten durende film. De filmmiddag biedt een uitgelezen kans voor jong en oud om kennis te maken met het Westland van vroeger.

Rondleiding in Kerstvakantie

Op vrijdag 4 januari organiseert het Westlands Museum een rondleiding voor individuele bezoekers. De rondleider geeft een overzicht van de Westlandse streekhistorie en de ontwikkeling van de tuinbouw, de kassenbouw en het veilingsysteem

Tijdens de rondleiding wordt er ook een demonstratie "klokveilen" gegeven, waar de bezoekers aan deel kunnen nemen. De rondleiding start om 14.00 uur en duurt ongeveer vijf kwartier. Volwassenen betalen de normale entreeprijs (kinderen gratis), maar er zijn geen extra kosten voor deelname aan de rondleiding. U hoeft zich ook niet vooraf aan te melden.

Museum verwerft schilderijen De Fremery

Dankzij financiële ondersteuning van Fonds Westland (vanaf 1 januari Fonds 1818) heeft het Westlands Museum twee schilderijen kunnen verwerven uit de schilderijencollectie De Fremery-Herckenrath.

Deze verzameling heeft in de 19e eeuw in buitenplaats Ouwendijk in ’s-Gravenzande gehangen, maar verhuisde naar de Verenigde Staten toen James de Fremery naar dat land emigreerde. De schilderijen zullen vanaf eind april 2019 te zien zijn in de nieuwe expositie over ‘Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw’.

Fonds Westland ondersteunt museum

Fonds Westland heeft het Westlands Museum een cheque van € 5.400 aangeboden voor het organiseren van een nieuwe expositie. Dit betreft de tentoonstelling "Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw", die vanaf april 2019 een jaar lang te zien zal zijn.

Het Westland kende in die tijd vele buitenplaatsen waar rijke stedelingen de zomer doorbrachten. Ze bestonden uit een voornaam landhuis met rondom grote, sierlijke tuinen. Voorbeelden zijn Geerbron in Monster, Zuidwind in ’s-Gravenzande en Patijnenburg in Naaldwijk. Helaas zijn de meeste buitenplaatsen verdwenen, maar door de nieuwe tentoonstelling wordt de historie weer even tot leven gewekt.

Rondom deze tentoonstelling worden vele evenementen georganiseerd. Het door Fonds Westland beschikbaar gestelde bedrag wordt benut voor het ontwikkelen van de tentoonstelling en de activiteiten

Vakantie-activiteiten in het museum

Tijdens de herfstvakantie organiseert het Westlands Museum een aantal leuke activiteiten voor jong en oud. Op woensdag 24 oktober gaan de stoerste jongens en meiden (8-12 jaar) onder begeleiding een ouderwets tomatenkistje timmeren, dat ze mee naar huis mogen nemen.

De planken zijn al op maat gezaagd, dus de kinderen kunnen zich concentreren op het vastspijkeren van de planken en latten. Daarna mogen ze hun kist mooi versieren. Aan deze activiteit zijn kosten verbonden in verband met het gebruik van de materialen (€ 7,00 per kind). Elke deelnemer krijgt een heerlijk glaasje fris. Bovendien kunnen de kinderen na afloop nog lekker doorspelen op de familiezolder van het museum. Het kistjes timmeren start om 14.00 uur. Vooraf aanmelden is benodigd; dat kan op emailadres info@westlandsmuseum.nl

Op vrijdag 26 oktober wordt een rondleiding verzorgd voor alle bezoekers. De rondleider geeft een overzicht van de Westlandse geschiedenis en verzorgt ook een demonstratie ‘klokveilen’, waar de bezoekers aan deel kunnen nemen. Tot slot bezoekt u de historische tuin van het museum. De rondleiding start om 14.00 uur. Voor kinderen is het bezoek gratis. Volwassenen betalen de normale entreeprijs, maar er zijn geen extra kosten voor deelname aan de rondleiding. Voor de rondleiding hoeft u zich niet vooraf aan te melden.

Demonstraties historische machines

Op zondag 5 augustus wordt door het Westlands Museum een ouderwetse motorendag georganiseerd in samenwerking met verschillende verzamelaars van oude machines. Er zijn veel oude stationaire motoren te zien en te horen op het museumterrein. Ze werden gebruikt als aandrijving voor tuinbouwapparaten zoals pletmachines en waterpompen. Op een historische kachel-oven worden deze middag Oud-Hollandse poffertjes gebakken voor de bezoekers.

Als land- en tuinbouwmachines zijn o.a. te zien; wanmolens, ploegen, grondfreesmachines en water- en gierpompen uit vroeger tijd. Er is een peen-spoelmachine te zien, waarmee de zandige wortelen of peen gereinigd werden. Verder zijn er dit jaar tal van historische trekkers met verschillende aanbouw-werktuigen, oude vrachtwagens voor transport van de groenten naar de veiling en enkele oude personenwagens waarmee de vertegenwoordigers in tuinbouwmaterialen vroeger de tuinders bezochten. Er zijn ook een aantal oude brandweerwagens. De kinderen kunnen verkleed als brandweerman proberen tennisballen van pionnen te spuiten.

De toegangsprijs voor volwassenen is € 5. 65-plussers betalen € 4. Kinderen en museumkaarthouders kunnen gratis naar binnen. Het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk is zondag open van 13.00 – 17.00 uur.

GroenteSoiree

Als kick-off van de vijfde Nationale Tuinweek, van 9 t/m 17 juni, organiseert Groei & Bloei Westland in samenwerking met het Westlands Museum op vrijdagavond 8 juni een GroenteSoiree. Deze vindt plaats in het museum en haar historische moestuin, en heeft als thema "Moestuinieren, eten uit eigen tuin"!

Moestuincoach en vierkante meter wedstrijd

Het thema "Moestuinieren" komt zo breed mogelijk aan bod. Zo zal moestuincoach Jeannette van Zeijl van alles vertellen over moestuinieren in de siertuin. Jeannette heeft al heel wat tuinontwerpen gerealiseerd en draait ook voor school(moes)tuinen haar hand niet om. Uw kennis kunt u in wedstrijdverband testen.

Groentecabaret en poëzie

Ook het culturele aspect van moestuinieren krijgt deze avond een podium en wel in de persoon van de groentecabaretier Henk Boogaard uit Apeldoorn. Henk heeft tal van groenteliedjes op zijn repertoire staan, zoals het lied over de biet en zal met zijn zang voor het nodige vermaak zorgen. Peter van Veen neemt het voordragen van groente- en fruitgedichten voor zijn rekening.

Programma

Dit is zomaar een greep uit alle activiteiten, die er tijdens het GroenteSoiree plaatsvinden. Meer informatie over dit evenement en alle activiteiten van deze avond zijn te vinden op: westland.groei.nl / agenda. De avond begint om 19.00 uur en duurt tot 22.00 uur. De toegangsprijs is € 4. Leden van Groei & Bloei betalen € 2,00. Vanwege de verwachte drukte, kunnen op het terrein van het museum op deze avond alleen fietsen geparkeerd worden. In de omgeving is slechts beperkte ruimte voor auto’s om te parkeren. Kom dus zoveel mogelijk per fiets.

Vijfde Nationale Tuinweek

De Nationale Tuinweek sluit aan bij een groeiende belangstelling voor tuinieren en alles wat met groen te maken heeft. Denk bijvoorbeeld aan meer groen om woningen en bedrijven. Voor overige activiteiten van afdeling Westland tijdens de Nationale Tuinweek verwijzen wij u naar de site.

Workshop Tekenen op moederdag

Het Westlands Museum organiseert op 13 mei een workshop Tekenen. Deze workshop wordt begeleid door een professionele kunstenaar van Creatief Centrum ’t Atelier uit Naaldwijk.

Je leert in twee uur hoe je met potlood en oostindische inkt prachtige tekeningen kunt maken De kosten voor deelname bedragen € 5, dat is inclusief de toegang tot het museum. Een ideaal cadeau dus voor Moederdag. Maar vaders en anderen zijn natuurlijk óók welkom.

De workshop start op 13 mei om 14.00 uur en duurt twee uur. Aanmelden kan via het emailadres info@westlandsmuseum.nl. Betaling bij aanvang van de workshop.

Beestenspul in het museum

Zondag 6 mei staat het Westlands Museum in het teken van huisdieren en kleinvee. Deskundigen zijn aanwezig om alle vragen te beantwoorden over het houden van huisdieren.

Over het beste voedsel dat je ze kan geven of over het soort hok dat je moet bouwen. Bezoekers kunnen hun huisdier – maar géén honden of katten - eventueel meenemen om deze te laten controleren op fitheid en gezondheid.

Maar heb je zelf nog geen huisdier: geen probleem. In de tuin zijn allerlei soorten vogels en beestjes te vinden, zoals kippen, konijnen, eenden, cavia’s, muizen en schapen. En omdat het mei is, hebben de meesten ook schattige jonkies. Je kan verder zien hoe kwartels uit hun ei komen, want een broedmachine zorgt ervoor dat ze precies op die middag geboren worden. En voor de stoere kinderen is er de mogelijkheid om rondjes te rijden op pony’s. Spannend!

Het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk is zondag open van 13.00 – 17.00 uur. Kinderen en museumkaarthouders kunnen gratis naar binnen. Volwassenen betalen € 5 entree en 65-plussers € 4.

Stationaire motorendag in het museum

Op zondag 6 augustus wordt door het Westlands Museum een ouderwetse motorendag georganiseerd in samenwerking met verschillende verzamelaars van oude machines. Er zijn veel oude stationaire motoren te zien en te horen op het museumterrein.

Ze werden gebruikt als aandrijving voor verschillende soorten tuinbouwapparaten zoals pletmachines en waterpompen. Op een historische kachel-oven worden deze middag Oud-Hollandse poffertjes gebakken voor de bezoekers.

Als land- en tuinbouwmachines zijn o.a. te zien; wanmolens, ploegen, grondfreesmachines en water- en gierpompen uit vroeger tijd. Er is een peen-spoelmachine te zien, waarmee de zandige wortelen of peen gereinigd werden. Verder zijn er dit jaar tal van historische trekkers met verschillende aanbouw-werktuigen, oude vrachtwagens voor transport van de groenten naar de veiling en enkele oude personenwagens waarmee de vertegenwoordigers in tuinbouwmaterialen vroeger de tuinders bezochten. Er is verder een oude brandweerwagen. De kinderen kunnen verkleed als brandweerman proberen tennisballen van pionnen te spuiten.

De toegangsprijs voor volwassenen is € 5.- 65-plussers betalen € 4. Kinderen en museumkaarthouders kunnen gratis naar binnen.

Klokveilen voor jong en oud

Op zondag 2 juli worden in het Westlands Museum demonstraties klokveilen georganiseerd. Producten uit de historische tuin van het museum worden dan aan het publiek verkocht via de oude veilingklok.

De bezoekers van het museum kunnen plaats nemen in de kopersbanken en producten kopen op dezelfde manier als de kooplieden dat vroeger op de Westlandse veilingen deden. Bij het "afmijnen" kan men proberen een zo gunstig mogelijke prijs te bereiken door op het juiste moment op de knop te drukken.

Het museum is zondag open van 13.00 – 17.00 uur. De veilingen starten om 13.30, 14.30 en 15.15 uur.

Kids aan de slag in de museumtuin

Wat is er leuker voor kinderen dan ouderwets aan de slag te gaan in de historische tuin van het museum? Het groeiseizoen in inmiddels volop bezig en dat betekent dat de tuinmannen wel wat hulp kunnen gebruiken. Op zondag 11 juni kunnen de kids aan de slag met vele werkzaamheden.

De laatste druiven moeten bijvoorbeeld gekrent worden en de krentsters laten graag zien hoe je dat aanpakt. De radijs moet getrokken worden en aardbeien geplukt (als er stiekem een gegeten wordt is dat op déze zondag helemaal niet erg).

Er is hulp nodig bij het spitten en het schoffelen, en de tomatenkistjes moeten gepapierd worden. Tot slot dienen de jonge slaplantjes verspeend te worden in potjes. En weet je, dat plantje mag je mee naar huis nemen om het zelf verder op te kweken. Om dan natuurlijk op te eten als ie volgroeid is. Heerlijk!

Het Westlands Museum, gevestigd aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk, is zondag open van 13.00 – 17.00 uur. Kinderen kunnen – onder begeleiding – gratis naar binnen en ook de deelname aan de activiteiten is kosteloos. Ouders betalen € 5 p.p. en grootouders (65+) € 4. Voor museumkaarthouders is de toegang gratis.

1927: Nieuwe wegen in het Westland

Lezing op zondag 7 mei

Op zondag 7 mei organiseert het Westlands Museum een lezing over de aanleg van nieuwe provinciale wegen in het Westland, eind jaren twintig van de vorige eeuw. De lezing wordt verzorgd door Mevrouw M. Goeijenbier, die ook betrokken was bij de opzet van de expositie "Verkeersweg 13" die in het museum te bezichtigen is.

Aan het begin van de vorige eeuw was het slecht gesteld met de wegen in het Westland. De wegen waren smal, veelal onverhard en vol met kuilen, wat niet gunstig was voor het transport van de tuinbouwproducten. Een journalist van de krant "De Westlander" beschreef de situatie in die jaren gekscherend als volgt: "Het gebeurde dan wel, dat zoo tusschen Poeldijk en Monster men verzakte en in den modder bleef steken. Het heeft ons tot nu toe steeds verwonderd, dat bij de jongste opgravingen in dezen weg men niet eens een geraamte heeft gevonden, van iemand die in den modder is achtergebleven. En als men door het dorp Monster op den weg naar ’s-Gravenzande was aanbeland, dan bedreigden de talrijke ""oneffenheden" een einde te maken aan de grootste stevigheid van een rijwiel, en wie dan niet met beschadigde ledematen in een ziekenhuis terecht kwam mocht van geluk spreken."

Het besef brak door dat deze erbarmelijke omstandigheden niet langer houdbaar waren. Daarom ontwikkelde de Provincie Zuid-Holland plannen om de infrastructuur te verbeteren. Vanaf 1927 werden deze plannen in uitvoering genomen. De nieuwe wegen sloten aan op het rijkswegenstelsel, spoorwegcentra en de haven van Hoek van Holland, zodat de Westlandse tuinbouwproducten sneller naar het buitenland vervoerd konden worden. De aanleg van deze wegen droeg zo bij aan de groei van de export.

Wegen die in die tijd aangelegd of verbeterd zijn, waren de weg van Rijswijk - via Wateringen, Poeldijk, Monster en ’s-Gravenzande – naar Hoek van Holland, de weg van Naaldwijk naar Rijswijk en de weg van ‘s-Gravenzande, via De Lier naar Delft.

De lezing start zondag 7 mei om 14.00 uur. Als u de lezing wilt bijwonen, dient u zich vooraf aan te melden, want vol = vol. Dat kan via het emailadres info@westlandsmuseum.nl. De kosten voor de lezing bedragen € 2,50, maar bij aanschaf van een museumkaartje is de lezing gratis. Voor museumkaarthouders en donateurs is de lezing gratis.

Expositie Verkeersweg 13

Nieuwe wegen in het Westland rond 1930

Vanaf zaterdag 11 maart is in het Westlands Museum de nieuwe tentoonstelling "Verkeersweg nr. 13" te bezichtigen. Deze expositie geeft een prachtig beeld van de aanleg van de verkeersweg die eind jaren ’20 van de vorige eeuw werd aangelegd om het Westland beter te ontsluiten.

De nieuwe weg sloot aan op het rijkswegenstelsel, spoorwegcentra en de haven van Hoek van Holland, zodat de Westlandse tuinbouwproducten sneller naar het buitenland vervoerd konden worden. De aanleg van deze weg droeg zo bij aan de groei van de export.

Voordien was het slecht gesteld met de wegen in het Westland. De wegen waren smal, soms nog onverhard en vol met kuilen, wat niet gunstig was voor het transport van de tuinbouwproducten. Verkeersweg 13 werd aangelegd in opdracht van Provinciale Waterstaat Zuid-Holland en kwam gereed in 1931. De weg liep van de Hoornbrug in Rijswijk, via Wateringen, Poeldijk, Monster en ‘s-Gravenzande naar de haven van Hoek van Holland. Tegelijk werden ook andere wegen verbeterd, waaronder die van ’s-Gravenzande via De Lier naar Delft, en de weg van Naaldwijk naar Wateringen.

Bij de opening van de weg werd door Provinciale Waterstaat een boekje uitgegeven over de totstandkoming van de weg waarin een overzicht is te zien van de toestand van de oude weg, het aanleggen van de nieuwe weg en het uiteindelijke resultaat. Al deze foto’s geven een fraai beeld van de verandering die het landschap in het Westland onderging in de eerste helft van de twintigste eeuw. Het boekje is zeldzaam omdat er maar weinig exemplaren van zijn vervaardigd. Zelfs in de provinciale archieven is het niet meer aanwezig omdat die tijdens het bombardement op het Bezuidenhout in Den Haag in maart 1945 verloren zijn gegaan.

Een origineel exemplaar is in het bezit van Mi-Tê van Noort-Goeijenbier uit Poeldijk. Haar grootvader Jacobus Goeijenbier was actief betrokken bij de aanleg van verkeersweg nr. 13. Hij was fruitteler van beroep maar was gevraagd als taxateur op te treden voor aan te kopen gronden en objecten. De weg moest immers niet alleen verbeterd, maar ook verbreed worden. Op sommige plaatsen werd de weg iets verlegd en ook daarvoor moest nogal wat grond aangekocht worden.

Dit boekje over de aanleg van de weg heeft Mi-Tê altijd geïntrigeerd en zij besloot het te gebruiken voor een kunstproject. Zij heeft de foto’s uit het boek vergroot en op een fijnzinnige en artistieke manier ingekleurd. Samen met een historische toelichting en recente foto’s van de weg heeft zij twaalf panelen samengesteld van verschillende plekken in het Westland. Zo belicht Mi-Tê ook de bruggen die zich in het wegtracé bevinden en gebouwd zijn in de stijl van de ‘Delftse school’. In al deze bruggen zijn fraaie tegeltableaus opgenomen van de kunstenaar Willem Coenraad Brouwer. Bij de recente restauratie van de bruggen zijn deze gelukkig bewaard gebleven.

De expositie wordt aangevuld met historische foto’s van de weg uit de collectie van het Westlands Museum. Zo ontstaat er een prachtig overzicht van de modernisering van de Westlandse infrastructuur in de jaren 1920 en 1930. De expositie is in de wagenschuur van het museum en duurt tot en met 25 juni 2017. Het museum aan de Middel Broekweg 154 te Honselersdijk, is dagelijks te bezoeken van 13.00 – 17.00 uur, met uitzondering van maandagen en officiële feestdagen.

Symposium en boekpresentatie over de NSB in het Westland

Stichting Regionaal Geschiedkundig Onderzoek (SRGO) organiseert op donderdag 6 april een symposium over de NSB in het Westland, voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aanleiding is de publicatie van het boek Kring 71: De NSB in het Westland van drs. Philip van den Berg uit Maasland.

De eerste exemplaren van het boek worden aan het einde van het symposium overhandigd aan burgemeester Van der Tak van de gemeente Westland alsmede aan prof. dr. Peter Romijn van het NIOD. Plaats van handeling is gebouw De Kiem aan de Koningin Julianaweg 91 in ’s-Gravenzande.

Het symposium begint om 9.30 uur en bestaat uit een serie lezingen met als thema "Het gezicht achter de NSB". De sprekers, onder wie prof. dr. Peter Romijn, dr. Frank van Riet en drs. Robin te Slaa, stemmen deels hun verhaal af op de inhoud van het boek, waarna de aanwezigen in de gelegenheid zijn om vragen te stellen over de rol en de positie van de NSB en haar leden en sympathisanten tijdens de jaren dertig en veertig. De bijeenkomst wordt onderbroken voor de lunch.

Afsluitend vindt rond 15.15 uur de boekpresentatie plaats en worden de eerste exemplaren overhandigd. U bent vanaf 15.00 uur van harte welkom om deze gebeurtenis bij te wonen: deze is vrij toegankelijk en voor koffie en thee wordt gezorgd. Aan het einde is er de gelegenheid om, onder het genot van een hapje en een drankje, elkaar te ontmoeten en bij te praten.

Wanneer u het geheel verzorgde symposium wilt bijwonen dan dient u vooraf 25,- euro over te maken naar de stichting, zie hiervoor www.srgo.nl. Graag horen zij voor welke activiteit u zich aanmeldt. Dit kan via info@srgo.nl of via 06-44541290. Een overzicht van het gehele programma kunt u vinden op hun website www.srgo.nl.

Workshops genealogie

De Studiegroep Genealogie Westland organiseert op 21 en 22 januari een genealogisch weekend met workshops voor diegenen die met stamboomonderzoek aan de slag willen.

Op zaterdag 21 januari wordt een workshop georganiseerd over de verschillende genealogieprogramma’s die gebruikt kunnen worden voor het vastleggen van de familiegegevens. Mensen die beginnen met het uitzoeken van hun stamboom verwerken de gevonden gegevens vaak in standaard softwareprogramma's als Word en Excel. Het loont echter de moeite om in een vroeg stadium de vele data, digitale foto's en verwijzingen naar websites samen te brengen in een speciaal database-programma. Deze middag krijgt u uitleg over de verschillende mogelijkheden.

VOp zondag 22 januari is er een workshop over het zoeken naar stamboomgegevens op internet. Dankzij Google en andere zoekmachines kunnen we veel informatie zoeken. Toch vinden we niet altijd de juiste informatie of krijgen we zoveel info dat we door het bos de bomen niet meer zien. De gegeven informatie is ook niet altijd betrouwbaar. Leer in deze workshop hoe je sneller en via handige routes de juiste gegevens kan vinden.

De twee workshops worden georganiseerd in het Westlands Museum. Ze beginnen om 13.30 uur en duren ongeveer anderhalf uur. De workshops zijn gratis en het is niet nodig om u vooraf aan te melden. Wilt u daarna nog de genealogietentoonstelling ‘Van wie ben jij er een’ bezoeken, dan betaalt u de reguliere entreeprijs van het museum.

Het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk is beide dagen open van 13.00 – 17.00 uur.

Expositie "Van wie ben jij er een?"

Vanaf eind oktober is er een nieuwe expositie over genealogie in het Westlands Museum. Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door de Studiegroep Genealogie Westland, vanwege haar 40-jarig jubileum.

De tentoonstelling heeft de titel ‘Van wie ben jij er een?’ gekregen, een vraag die menig Westlander regelmatig stelt om te achterhalen uit welke familie iemand anders afkomstig is. Met behulp van stamboomonderzoek is het mogelijk om de achtergrond van je eigen familie te achterhalen. Er zijn vier soorten stambomen, waarvan er in de expositie drie zijn uitgewerkt. Van de Poeldijkse familie Van Dijk wordt een stamreeks getoond. Dit is een overzicht van de voorouders in rechte mannelijke lijn. De oudst gevonden vader, de stamvader, blijkt in 1625 geboren te zijn.

Van de Wateringse familie Kouwenhoven is een genealogie gemaakt. Dit lijkt op een stamboom, maar hier worden de zonen verder uitgewerkt: ook de partners en kinderen worden vermeld. Een derde vorm is de kwartierstaat, de meest populaire vorm van voorouderonderzoek. Het is een overzicht van alle voorouders van een bepaald persoon. Het gaat dus om twee ouders, vier grootouders, enz. Een kwartierstaat wordt getoond van de familie Vijverberg en een fotokwartierstaat van de familie Janssen-De Groot. Naast deze familiebeschrijvingen zijn er voorbeelden te zien van Westlandse familiewapens en is er informatie te vinden over de bewoners van de Boschpolder in Naaldwijk. Bovendien zijn in vitrines bijzondere foto’s en gebruiksvoorwerpen uit de vorige eeuwen te zien.

De tentoonstelling duurt tot en met zondag 26 februari 2017. In de weekenddagen zijn leden van de Studiegroep aanwezig om vragen van bezoekers te beantwoorden. Tevens is er elke derde zaterdag van de maand een gratis inloop-spreekuur, waar u gebruik kunt maken van het archief van de studiegroep, t.b.v. uw eigen onderzoek.

U vindt het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Telefoon: 0174 – 62 10 84.

Klaverjassen in museum

In de wintermaanden organiseert het Westlands Museum eens per maand klaverjaswedstrijden. De eerstvolgende keer is op donderdag 15 december. Deze middag kunt u gezellig klaverjassen en tussen de drie rondes door het museum en de historische tuin bezoeken. Voor de winnaars zijn leuke prijzen te winnen.

De overige data zijn: - donderdag 19 januari 2017 - donderdag 16 februari - donderdag 16 maart - donderdag 20 april (klaverjasmarathon)

Deze middagen kunt u gezellig klaverjassen en tussen de drie rondes door het museum en de historische tuin bezoeken. Voor de winnaars zijn leuke prijzen te winnen.

De kaartwedstrijd begint steeds om 13.30 uur; inschrijven kunt u vanaf 13.00 uur. Het inschrijfgeld is € 4,00 en is inclusief bezoek aan het museum en een kop koffie of thee. Inschrijving is voor iedereen vrij en u hoeft zich niet vooraf aan te melden.

U vindt het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Telefoon: 0174 – 62 10 84.

Kistjes timmeren in het museum

Woensdag 28 december kunnen kinderen ouderwets aan de slag in het Westlands Museum. De stoerste jongens en meiden (8-12 jaar) kunnen deze middag onder begeleiding een ouderwets tomatenkistje timmeren, dat ze mee naar huis mogen nemen.

De planken zijn al op maat gezaagd, dus de kinderen kunnen zich concentreren op het vastspijkeren van de planken en latten. Daarna mogen ze hun kist mooi versieren. Aan deze activiteit zijn kosten verbonden in verband met het gebruik van de materialen (€ 7,00 per kind). Elke deelnemer krijgt een heerlijk glaasje fris. Bovendien kunnen de kinderen na afloop nog lekker doorspelen op de familiezolder van het museum.

Het kistjes timmeren start om 14.00 uur. Vooraf aanmelden is gewenst; dat kan op emailadres info@westlandsmuseum.nl.

U vindt het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Telefoon: 0174 – 62 10 84.

Historische boekenmarkt

Op zaterdag 12 en zondag 13 november is er in het Westlands Museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk een historische boekenmarkt. Op de markt worden tweedehands historische boeken aangeboden, waarbij de nadruk ligt op antiquarische boeken met als onderwerp de Westlandse geschiedenis en de ontwikkeling van de tuinbouw.

Maar ook boeken over omliggende dorpen en steden zijn in het assortiment te vinden. In totaal worden er meer dan 1000 boeken voor een zacht prijsje aangeboden. De boekenmarkt is op beide dagen te bezoeken van 13.00 – 17.00 uur en de toegang tot de markt is gratis.

U vindt het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Telefoon: 0174 – 62 10 84.

Druiven eten in het museum

Op zondag 6 november organiseert het Westlands Museum een ouderwets druiven-eetfestijn in de historische museumtuin. De laatste druiven van dit seizoen zullen in aanwezigheid van de bezoekers geoogst worden. Zij kunnen proeven van de bekende Westlandse blauwe druif Black Alicante.

Smaken de druiven en wilt u een tros kopen dan kunt u die zelf uitzoeken en ter plekke van de boom laten snijden, voor een zeer schappelijke prijs. Aan een lange tafel ín de druivenkas kunt u niet alleen druiven proeven, maar wordt er ook een wijntje geschonken en zijn er lekkere stukjes kaas. Voor de fijnproevers dus. En voor de kinderen is er druivensap.

Het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk is zondag open van 13.00 – 17.00 uur. Kinderen en museumkaarthouders kunnen gratis naar binnen. Volwassenen betalen € 5 entree en 65-plussers € 4.

Westlandse Archeologiedag

Tijdens de Landelijke Archeologiedagen kan jong en oud op zondag 16 oktober terecht in het Westlands Museum om archeologische vondsten uit de eigen streek te zien. De conservator heeft uit het depot voorwerpen verzameld die tijdens opgravingen in de laatste honderd jaar bovengronds zijn gekomen. Zeer de moeite waard om te bekijken.

In speed-rondleidingen van 20 minuten wordt door experts toelichting gegeven op vondsten uit de Romeinse tijd, van recente opgravingen bij de Molenslag in Monster én van kasteel Polanen. Dezelfde experts staan klaar om archeologische vondsten te determineren, dus u kunt zelf gevonden scherven meenemen om te laten onderzoeken.

Daarnaast worden tal van activiteiten georganiseerd om kinderen kennis te laten maken met archeologie. Zij gaan aan de slag als echte archeoloog. Zo kunnen ze in de historische tuin met een metaaldetector op zoek naar oude munten en gaan ze scherven lijmen tot een complete urn. Wie het leuk vindt kan zich verkleden als middeleeuwse ridder of jonkvrouwe, om daar een mooie foto van te laten maken. Tot slot leer je hoe je zonder lucifers en aansteker toch vuur kan maken. Spannend!

Het museum is zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Vanwege de te verwachten drukte adviseren we zoveel mogelijk met de fiets te komen. De toegang is voor kinderen gratis en dat geldt ook voor deelname aan de activiteiten. Volwassenen betalen € 5 entree en 65-plussers € 4. De toegang voor museumkaarthouders en donateurs is gratis.

U vindt het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Telefoon: 0174 – 62 10 84.

Klokveilen voor jong en oud

Op zondag 14 augustus worden in het Westlands Museum producten uit de historische tuin aan het publiek verkocht via de oude veilingklok. De bezoekers van het museum kunnen plaats nemen in de kopersbanken en producten kopen op dezelfde manier als de kooplieden dat vroeger op de Westlandse veilingen deden.

Bij het 'afmijnen' kan men proberen een zo gunstig mogelijke prijs te bereiken door op het juiste moment op de knop te drukken. Het museum is zondag open van 13.00 – 17.00 uur. De veiling start om 14.30 uur. Voor de kinderen worden zakjes snoep geveild.

Kinderen t/m 17 jaar en museumkaarthouders kunnen gratis het museum in. Volwassenen betalen een toegangsprijs van € 5,-. 65-plussers betalen € 4,-.

U vindt het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Telefoon: 0174 – 62 10 84.

Historische boekenmarkt

Op zaterdag 16 en zondag 17 juli is er in het Westlands Museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk een historische boekenmarkt. Op de markt worden tweedehands historische boeken aangeboden, waarbij de nadruk ligt op antiquarische boeken met als onderwerp de Westlandse geschiedenis en de ontwikkeling van de tuinbouw.

Maar ook boeken over omliggende dorpen en steden zijn in het assortiment te vinden. In totaal worden er meer dan 1000 boeken voor een zacht prijsje aangeboden. De boekenmarkt is op beide dagen te bezoeken van 13.00 – 17.00 uur en de toegang tot de markt is gratis.

U vindt het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Telefoon: 0174 – 62 10 84.

Klokveilen voor jong en oud

Op zondag 10 juli worden in het Westlands Museum demonstraties klokveilen georganiseerd. Producten uit de historische tuin van het museum worden dan aan het publiek verkocht via de oude veilingklok.

De bezoekers van het museum kunnen plaats nemen in de kopersbanken en producten kopen op dezelfde manier als de kooplieden dat vroeger op de Westlandse veilingen deden. Bij het 'afmijnen' kan men proberen een zo gunstig mogelijke prijs te bereiken door op het juiste moment op de knop te drukken.

Deze middag zijn er twee rondes waarin groenten zoals rabarber, snijbiet, tuinbonen, koolrabi en aardbeien worden geveild. Ook worden sierproducten van Westlandse kwekers geveild. De eerste veiling is om 14.00 uur en de tweede om 15.00 uur. Voor de kinderen worden er zakjes snoep geveild!

Kinderen t/m 17 jaar en museumkaarthouders kunnen gratis naar binnen. Volwassenen betalen € 5,00 en 65-plussers € 4,00 voor de entree.

U vindt het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Telefoon: 0174 – 62 10 84.

Motorendag in het museum

Op zondag 3 juli wordt door het Westlands Museum een ouderwetse motorendag georganiseerd in samenwerking met verschillende verzamelaars van oude machines. Er zijn veel oude stationaire motoren te zien en te horen op het museumterrein. Ze werden gebruikt als aandrijving voor verschillende soorten tuinbouwapparaten zoals pletmachines en waterpompen. Op een historische kachel-oven worden deze middag Oud-Hollandse poffertjes gebakken voor de bezoekers.

Als land- en tuinbouwmachines zijn o.a. te zien: wanmolens, ploegen, grondfreesmachines en water- en gierpompen uit vroeger tijd. Er is een peen-spoelmachine te zien, waarmee de zandige wortelen of peen gereinigd werden.

Verder zijn er dit jaar tal van historische trekkers met verschillende aanbouw-werktuigen, oude vrachtwagens voor transport van de groenten naar de veiling en enkele oude personenwagens waarmee de vertegenwoordigers in tuinbouwmaterialen vroeger de tuinders bezochten. Er is verder een oude brandweerwagen. De kinderen kunnen verkleed als brandweerman proberen tennisballen van pionnen te spuiten.

De toegangsprijs voor volwassenen is € 5.- 65-plussers betalen € 4. Kinderen en museumkaarthouders kunnen gratis naar binnen.

U vindt het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Telefoon: 0174 – 62 10 84.

Expositie Jumping Jack Middelburg

Het Westlands Museum organiseert van 9 april t/m 21 augustus een expositie over één van de beroemdste motorsporters die ons land gekend heeft: Jack Middelburg

Deze geboren en getogen Naaldwijker, was al van jongs af aan bezig met brommers en motoren. Zijn motorsportcarrière begon in 1973, waarna hij in 1977 en 1978 Nederlands Kampioen werd in verschillende inhoudsklassen. Dit was het begin van een veelbelovende internationale motorsportcarrière waarbij hij ook aan Grands Prix ging meedoen. In 1980 won hij de Dutch Grand Prix of TT van Assen in de 500 cc klasse. Door zijn gedurfde en spectaculaire rijstijl was hij zeer populair bij het grote publiek; hij had de bijnaam Jumping Jack. De grootste overwinning in zijn carrière was die op Silverstone: de Grand Prix van Engeland, waar hij in de laatste ronde wereldkampioen Kenny Roberts wist te verslaan.

Bij een race op het stratencircuit van Tolbert in Groningen op 1 april 1984 kwam Jack ten val en raakte hij zwaargewond. Aan deze verwondingen is hij twee dagen later in het ziekenhuis van Groningen overleden. De tentoonstelling wordt georganiseerd met medewerking van Jacky Middelburg jr. die veel materiaal uit zijn eigen verzameling ter beschikking stelt. Op de tentoonstelling laten we een overzicht van de sportieve carrière zien van Jack Middelburg aan de hand van foto’s en film- en videobeelden.

De expositie is dagelijks te bezichtigen, van 13.00 – 17.00 uur, met uitzondering van de maandagen en officiële feestdagen.

U vindt het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Telefoon: 0174 – 62 10 84.

Kistjes timmeren in het museum

Zondag 10 april kunnen kinderen ouderwets aan de slag in het Westlands Museum. Deze middag staat ‘fust’ in de aandacht. Tegenwoordig worden groenten in plastic kisten of kartonnen dozen verpakt, maar in vroeger dagen waren dat stevige houten kisten. In het museum zijn vele soorten kisten te ontdekken.

De stoerste jongens en meiden kunnen deze middag onder begeleiding ouderwetse tomatenkistjes timmeren, die ze mee naar huis mogen nemen. De planken zijn al op maat gezaagd, dus de kinderen kunnen zich concentreren op het vastspijkeren van de planken en latten. Aan deze activiteit zijn beperkte kosten verbonden in verband met het gebruik van de materialen (€ 3,00 per kistje). Daar staat tegenover dat de kinderen gratis het museum in kunnen. Het is de hele middag mogelijk om aan het kistjes timmeren deel te nemen.

Het Westlands Museum is op zondag 10 april geopend van 13.00 – 17.00 uur. Het adres is Middel Broekweg 154. Gezien de te verwachten drukte zou het mooi zijn als zoveel mogelijk mensen op de fiets komen.

Lezingen tuinbouwgeschiedenis

Het Westlands Museum organiseert begin 2016 een lezingencyclus over de tuinbouwgeschiedenis van het Westland. De voordrachten vinden plaats in het museum op de woensdagen 13, 20 en 27 januari en 3, 10 en 17 februari telkens van 14.00 tot 16.00 uur.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • 1. In de inleidende voordracht komen de vragen aan de orde hoe landbouw ontstaan is en welke moeilijkheden daarbij optraden. Daarnaast wordt ingegaan op de vraag waar tuinbouw ontstaan is.
 • 2 .In deze voordracht komt de Westlandse tuinbouw van de 19e eeuw aan de orde vanaf de armoede na de Napoleontische tijd tot de ´gouden tijd´ rond 1880.
 • 3. De aardappelcrisis leidde tot de oprichting van de groenteveilingen. De akkerbouwcrisis bracht de overheid ertoe zich actief met de agrarische sector te gaan bezighouden. Tijdens WO-I werd de centrale organisatie van groenteveilingen opgericht.
 • 4. Glas speelde en speelt in de Westlandse tuinbouw een grote rol. In deze voordracht wordt de ontwikkeling van het schietraam tot de moderne kas behandeld.
 • 5. Na de geldsanering in Duitsland (1922) breekt voor de Westlandse tuinbouw een gouden tijd aan. Met de beurscrash van oktober 1929 wordt deze periode afgebroken en breekt een diepe crisis uit die eindigt met WO-II.
 • 6. De periode na 1955 is de tijd van de grote innovaties in de glastuinbouw. Veel dingen doen de tuinders in deze periode gemeenschappelijk. Rond 1995 brokkelt het ´collectieve ondernemerschap´ af en maakt plaats voor het individuele ondernemerschap.

Voor de cursus is een syllabus geschreven die aan de deelnemers wordt uitgereikt. De voordrachten worden gegeven door Dr. Ir. Aad Vijverberg, oud medewerker van het proefstation en de voorlichtingsdienst voor de glastuinbouw. Van de deelnemers wordt een bijdrage gevraagd van € 65 voor de gehele cursus. Behalve de syllabus krijgen de deelnemers ook koffie of thee aangeboden.

Deelnemers kunnen zich aanmelden bij het museum: 0174-621084 of info@westlandsmuseum.nl.

U vindt het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Telefoon: 0174 – 62 10 84.

Expositie ´Schaatsen; ver en dichtbij´

In samenwerking met het Westlands Museum organiseert Het Westlands Schaatsmuseum de expositie "Schaatstochten; ver en dichtbij". Schaatsen is een sport die al eeuwenlang wordt uitgeoefend door Westlanders. De boezemwateren zijn hier – mits het stevig wil vriezen – uitstekend geschikt voor. Zodra het ijs het toelaat gaat menigeen op de ijzers om heen en weer te gaan naar Vlaardingen, waar moppen worden gehaald als bewijs dat men er is geweest (en als ze heel zijn het bewijs dat men niet gevallen is).

Er zijn vele natuurijsverenigingen die toertochten organiseren, als er ijs ligt tenminste. Deze verenigingen wordt de gelegenheid geboden om hun tocht op deze expositie te presenteren. De schaatssport, met name het recreatieve schaatsen op natuurijs, dreigt de laatste jaren enigszins in de vergetelheid te geraken door het ontbreken van natuurijs. Een beetje aandacht voor deze prachtige manier van recreëren kan dus geen kwaad, zo bedachten de initiatiefnemers.

Naast landkaarten met daarop de routes van de diverse tochten, zullen er ook medailles, vaantjes, foto´s en dergelijke worden getoond, evenals bewegende filmbeelden op een groot scherm.

De expositie is in de wagenschuur van het Westlands museum, Middel Broekweg 154 te Honselersdijk. De officiële opening vindt plaats op vrijdag 18 december en de expositie duurt tot en met 28 februari 2016. De expositie is te bezichtigen tijdens de normale openingstijden van het Westlands Museum en u betaalt de reguliere entree (kinderen gratis). Meer informatie over het schaatsmuseum is te vinden op de website Westlands-schaatsmuseum.nl.

U vindt het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Telefoon: 0174 – 62 10 84.

Expositie ´Joods leven in het Westland´

Van 16 oktober tot 15 december 2015 wordt in het Westlands Museum de expositie ´Joods leven in het Westland´ georganiseerd. Aanleiding voor het organiseren van deze expositie is de lancering van een uitgebreid boekwerk over dit onderwerp door het Genootschap Oud-Westland.

Vanaf 1750 vestigden zich enkele Joodse families in het Westland. Het waren over het algemeen uit Duitsland afkomstige Joden die zich in het Westland vestigden als slachter. Aan het eind van de 18de eeuw was het aantal Joodse ingezetenen zo gegroeid dat de behoefte gevoeld werd om een eigen kerkelijke gemeente op te richten. Wanneer deze joodse gemeente gesticht werd is niet bekend, maar waarschijnlijk gebeurde dat in het laatste kwart van de 18de eeuw. De religieuze joodse bijeenkomsten werden gehouden in een zogenaamde huissynagoge en – na invoering van de vrijheid van godsdienst – in de voormalige kapel in Naadwijk.

Op de expositie wordt een beeld gegeven van de Westlandse Joodse gemeenschap, het leven van de verschillende families en de synagoge; alles geïllustreerd met foto’s, voorwerpen, schilderijen en verhalen. Extra aandacht gaat uit naar het werk van de Joodse beeldend kunstenaar Anton van Teijn (1863-1943), geboren en getogen in Naaldwijk, maar die sinds 1892 woonde en werkte in Parijs. Hij schilderde in de stijl van de School van Barbizon, met haar liefde voor het uitbeelden van de natuur.

U vindt het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Telefoon: 0174 – 62 10 84.

Historische boekenmarkt

Op zaterdag 28 en zondag 29 november is er in het Westlands Museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk een historische boekenmarkt. Op de markt worden tweedehands historische boeken aangeboden, waarbij de nadruk ligt op antiquarische boeken met als onderwerp de Westlandse geschiedenis en de ontwikkeling van de tuinbouw. Maar ook boeken over omliggende dorpen en steden zijn in het assortiment te vinden. In totaal worden er meer dan 1000 boeken voor een zacht prijsje aangeboden. De boekenmarkt is op beide dagen te bezoeken van 13.00 – 17.00 uur en de toegang tot de markt is gratis.

U vindt het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Telefoon: 0174 – 62 10 84.

Druiven eten in het museum

Op zondag 1 november organiseert het Westlands Museum een ouderwets druiven-eetfestijn in de historische museumtuin. De laatste druiven van dit seizoen zullen in aanwezigheid van de bezoekers geoogst worden. Zij kunnen proeven van de bekende Westlandse blauwe druif Black Alicante. Smaken de druiven en wilt u een tros kopen dan kunt u die zelf uitzoeken en ter plekke van de boom laten snijden, voor een zeer schappelijke prijs.

Het eten van druiven in de kas is een oude traditie die in de periode van 1925 tot 1940 veel voorkwam. Verschillende Westlandse druivenkwekerijen stelden hun kassen open voor groepen die hier een leuk dagje uit van maakten. Dat waren vooral mensen uit de omliggende steden Den Haag, Delft en Rotterdam die met touringcars van de VIOS en de WSM naar het Westland werden vervoerd. Zondag kunt weer even terug naar die tijd. Aan een lange tafel ín de druivenkas kunt u niet alleen druiven proeven, maar wordt er ook een wijntje geschonken en zijn er lekkere stukjes kaas. Voor de fijnproevers dus.

U vindt het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Telefoon: 0174 – 62 10 84.

Druiven inkopen op de veilingklok

In het Westlands Museum wordt op zondag 18 oktober van 13.00 – 17.00 uur de druivenoogst uit de historische tuin geveild in de afmijnzaal van het museum.

De bezoekers van het Westlands Museum kunnen plaats nemen in de kopersbanken van de afmijnzaal om druiven te kopen op dezelfde manier zoals de kooplieden dat vroeger op de Westlandse veilingen deden. Volgens het principe van vraag en aanbod kan iedere bezoeker invloed uitoefenen op de prijsvorming. Door op het juiste moment op de knop te drukken kan men een bakje druiven kopen. Te koop zijn de bekende druivensoorten witte Golden Champion en blauwe Black Alicante, maar ook andere groenten en fruit uit de museumtuin komen voor de klok. Voor kinderen zet de veilingmeester zakjes snoep in de verkoop.

U vindt het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Telefoon: 0174 – 62 10 84.

Museum dicht op 9 oktober

Het Westlands Museum is gesloten op vrijdag 9 oktober. De 90 vrijwilligers van het museum hebben het hele jaar hard gewerkt om duizenden bezoekers te ontvangen. Eén dag per jaar staan zij zelf in het middelpunt van de belangstelling; vrijdag 9 oktober worden zij getrakteerd op een dagje uit.

Vanaf 10 oktober staan de vrijwilligers weer klaar voor de bezoekers en bent u het gehele jaar van harte welkom van dinsdag tot en met zondag van 13.00 - 17.00 uur. .

U vindt het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Telefoon: 0174 – 62 10 84.

Klaverjaswedstrijd

In de maanden oktober tot en met april organiseert het Westlands Museum eens per maand klaverjaswedstrijden. Die vinden over het algemeen plaats op de derde donderdag van de maand. Deze middagen kunt u gezellig klaverjassen en tussen de drie rondes door het museum en de historische tuin bezoeken. Voor de winnaars zijn leuke prijzen te winnen.

De kaartwedstrijd begint steeds om 13.30 uur; inschrijven kunt u vanaf 13.00 uur. Het inschrijfgeld is € 4,00 en is inclusief bezoek aan het museum en een kop koffie of thee. Inschrijving is voor iedereen vrij en u hoeft zich niet vooraf aan te melden.

Zet onderstaande data maar vast in uw agenda:

 • - donderdag 1 oktober
 • - donderdag 12 november
 • - donderdag 10 december
 • - donderdag 14 januari
 • - donderdag 11 februari
 • - donderdag 10 maart
 • - donderdag 21 april

U vindt het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Telefoon: 0174 – 62 10 84.

Fietstocht "Westland Druivenland"

Op zaterdag 19 september 2015 laat deze fietstocht u kennis maken met de historie van Westlands Roem; de Druif. Tijdens een verrassende route van 35 km komt u langs diverse bekende en minder bekende plekjes, die het verhaal vertellen over de Westlandse druiventeelt van vroeger en nu.

Het startpunt is bij Bike Totaal van der Zalm, waar u tussen 9.30 en 11.30 uur de route in ontvangst neemt en eventueel een fiets kunt huren. Hierna fietst u naar "de Pluktuin& waar een kopje koffie of thee met iets lekkers klaar staat als goede basis voor de rest van de dag. Vervolgens gaat de route naar Themapark de ‘Westlandse Druif’. Er is een rondleiding en natuurlijk kunt u druiven proeven.

Met de opgedane kennis en een andere blik op de omgeving fietst u langs diverse overgebleven druivenmuren, tuinderslaantjes, vaarten en historische druivenkwekerij "de Sonnehoeck". De volgende stop is dan het ‘Westlands Museum’ waar de mooie tuin een bezoekje waard is en u nog meer te weten komt over deze "superfood& van de streek, inclusief een drankje.

Aan het eind van de route levert u uw stempelkaart weer in bij Bike Totaal van der Zalm Naaldwijk.

Dit leuke, leerzame én complete dagje uit kost - inclusief route, entreegelden en 2 consumpties - € 11,- voor volwassenen en € 6,- voor kinderen t/m 14 jaar.

Voor meer informatie, reserveren of het huren van een fiets kunt u mailen naar: Bike Totaal van der Zalm

Imkers en demonstraties jam maken

Op zondag 6 september zijn er in het Westlands Museum demonstraties jam maken en honing slingeren door de imker. Het museum is die dag van 13.00 tot 17.00 uur geopend.

Deze zondagmiddag staat in het teken van het aanleggen van de wintervoorraad. In de oogsttijd aan het eind van de zomer kwam er zoveel groente en fruit van de tuin dat niet alles direct afgezet kon worden. Van het overschot werd een wintervoorraad aangelegd voor de tuindersfamilie. De groenten werden "geweckt" en in speciale glazen potten bewaard in de kelder. Van het fruit werd jam of gelei gemaakt. De tuinproducten werden op deze manier verduurzaamd en konden dan lang bewaard worden. U kunt zondag zien hoe jam gemaakt wordt met verschillende soorten fruit uit de historische tuin van het museum.

In de museumtuin staan bijenkasten die verzorgd worden door leden van de Imkervereniging Midden-Delfland. Vertegenwoordigers van de imkervereniging zijn aanwezig om u te laten zien hoe het proces van honing maken in zijn werk gaat. Op een veilige manier kunt u bekijken hoe de bijenkasten er van binnen uitzien en hoe de bijen daar hun werk doen. Tevens zullen er demonstraties honing slingeren gegeven worden. Bezoekers kunnen de potten jam en honing voor een vriendelijke prijs aanschaffen.

Gratis rondleidingen

Gedurende de zomermaanden wordt er in het vernieuwde Westlands Museum elke vrijdag om 14.00 uur een rondleiding verzorgd voor individuele bezoekers, jong en oud. De rondleider geeft een overzicht van de Westlandse geschiedenis en de ontwikkeling van de tuinbouw, de kassenbouw en het veilingsysteem.

Tijdens de rondleiding wordt er ook een demonstratie "klokveilen" gegeven, waar de bezoekers aan deel kunnen nemen. Tot slot maakt u een wandeling door de historische tuin van het museum, waarin een reconstructie is gemaakt met origineel materiaal van een Westlands tuinbouwbedrijf uit vroeger tijd.

De rondleidingen vinden plaats op elke vrijdagmiddag in de periode van 17 juli tot en met 28 augustus, en duren van 14.00 tot 15.15 uur. Volwassenen betalen de normale entreeprijs (kinderen gratis), maar er zijn geen extra kosten voor deelname aan de rondleidingen. U hoeft zich ook niet vooraf aan te melden.

IJzer smeden in het museum

Op zondag 5 juli kunnen bezoekers van het Westlands Museum kennis maken met het oude beroep van smid. Deze vaklieden besloegen niet alleen paarden, maar maakten in vroeger tijden complete tuingereedschappen en kassen. Veel oude kassenbouwers in het Westland zijn ooit als smid begonnen met de kleinere kasconstructies.

Elk dorp had zijn eigen smid. Bekende smidsnamen in het Westland waren Lipman (Wateringen), Grimbergen (Poeldijk), Schulte (Kwintsheul) en Hoogkamer (´s-Gravenzande). In Naaldwijk heeft de familie Vogels generaties lang het smeedwerk verzorgd. Guus Vogels is deze middag aanwezig om demonstraties te geven over het werk van een smid. Bezoekers kunnen dit in de museumtuin bekijken en vragen stellen. Ook zijn er foto´s te zien van de diverse smederijen die het Westland rijk was.

Kinderen kunnen deze middag meedoen met wedstrijdjes hoefijzer werpen. Voor elk kind is er een leuk prijsje. Het museum is op deze zondag te bezoeken van 13.00-17.00 uur, aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk.

Demonstraties druivenkrenten

Op zondag 14 juni zijn er in het Westlands Museum demonstraties druivenkrenten. Het museum aan de Middel Broekweg 154 te Honselersdijk is dan geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Deze middag worden er druiven gekrent in de historische tuin van het museum. In drie verschillende typen kassen, de muurkas, de kopkas en de kniekas, staan druivenbomen van de belangrijkste soorten die vroeger in het Westland voorkwamen. Dit zijn de blauwe druiven Black Alicante en Frankenthaler en de witte soorten Muskaat en Golden Champion. De vrijwilligers van het museum laten u graag zien hoe er gekrent wordt en u kunt natuurlijk alles over de druiventeelt aan hen vragen. Diegenen die willen starten met een druivenboom, kunnen druivenplanten kopen in de museumtuin, zowel voor de binnen- als de buitenteelt.

Toen de druiventeelt nog de belangrijkste teelt van het Westland was, was het in de "krenttijd" altijd een drukte van jewelste. Bij het krenten worden de druiventrossen zodanig uitgedund dat de overgebleven korrels meer groeiruimte hebben. Hierdoor worden de druiven groter en zoeter van smaak. Dit werk werd veel gedaan door vrouwen en kinderen omdat hun kleine ranke handen beter geschikt waren voor dit precisiewerk dan de over het algemeen grovere werkhanden van de tuinder.

Speciaal voor de kinderen is er de mogelijkheid om zélf te krenten. Onder begeleiding van een ervaren krentster kunnen zij de fijne kneepjes van het vak leren. Tevens kunnen de kinderen potten persen en deze vullen met een klein slaplantje, dat thuis verder opgekweekt kan worden.

Het Westlands Museum is gevestigd aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk en telefonisch bereikbaar via 0174-621084

RITV Verslag opening

Op 1 mei vond de heropening plaats van het Westlands Museum. Voor RITV reden om verslag te doen.

700 bezoekers in het museum

Bij het openingsweekend van het Westlands Museum zijn ruim 700 bezoekers geteld. Met name de zaterdagmorgen, de donateursochtend, was het bijzonder druk. Maar ook op de zondag waren er zeer veel gezinnen die een bezoek brachten.

Zij zagen compleet vernieuwde presentaties over de geschiedenis van het Westland en de tuinbouw. Bij de getoonde objecten is het mogelijk om via touchscreens nadere informatie te verkrijgen, in de vorm van foto’s, teksten en films. Op de bovenverdieping kunnen kinderen zich uitleven op mega-Ipads, terwijl er ook oude Westlandse spellen te vinden zijn. Hier werd veelvuldig gebruik van gemaakt.

Hoewel het museum op feestdagen gesloten blijft, wordt voor Bevrijdingsdag een uitzondering gemaakt. Op deze dinsdag is het museum geopend van 13.00 – 17.00 uur.

Het Westlands Museum is gevestigd aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk en telefonisch bereikbaar via 0174-621084

Openingsweekend Westlands Museum

Zaterdag 2 mei en zondag 3 mei opent het Westlands Museum haar deuren na een grootschalige verbouwing. De presentaties zijn volledig vernieuwd en de bezoekersfaciliteiten fors verbeterd, waardoor jong en oud er een ideaal dagje uit van kunnen maken. De openingstijden zijn verruimd. Voortaan is het museum alle dagen van het jaar geopend, met uitzondering van de maandagen en feestdagen.

In de vaste tentoonstelling krijgt de bezoeker een goed beeld van het ontstaan van de streek, startend bij de Romeinen en eindigend bij de ultramoderne tuinbouwbedrijven die er nu zijn. De museumobjecten vertellen dat verhaal en via diverse interactieve media kan diepgaande informatie worden verkregen. Op de bovenverdieping is een tweede presentatie met aandacht voor het thema ‘Westlands transport door de eeuwen heen’.

Bij de vernieuwing van het museum is veel aandacht gegeven aan leermogelijkheden en activiteiten voor kinderen. De familiezolder met mega-touchscreens en oude Westlandse spellen staat garant voor veel spektakel.

Dit openingsweekend is het museum beide dagen open van 13.00 – 17.00 uur. De toegang voor kinderen is gratis. Voor hen zijn er speciale activiteiten zoals schminken, kistjes timmeren en plantjes oppotten. Gezien de te verwachten drukte wordt aangeraden zoveel mogelijk per fiets te komen

Het Westlands Museum is gevestigd aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk en telefonisch bereikbaar via 0174-621084